TARSUS TİCARET BORSASI YÖNETİMİ, GÜNDEMDEKİ KONULARI GÖRÜŞTÜ
Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu, haftalık olağan toplantısında Çukurova Havalimanı başta olmak üzere son yıllarda yaşanan su konusunu gündemine aldı.

TARSUS TİCARET BORSASI YÖNETİMİ GÜNDEMDEKİ KONULARI GÖRÜŞTÜ
Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu, haftalık olağan toplantısında Çukurova Havalimanı başta olmak üzere son yıllarda yaşanan su konusunu gündemine aldı.
Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Süheyl Batmaz, Yücel Gürbüz, İlhan Titiz ve Ayhan Bayram katıldı.
Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, toplantının açılışında yaptığı konuşmasında otoyol bağlantıları, demiryolu ve havayolu ile Güney’in merkezi halinde olan Tarsus’un coğrafi, stratejik, tarımsal üretim ve lojistik açıdan Çukurova Havalimanı’nın yurtdışı uçuşlar için bir merkez yani HUB olarak konumlanması gerektiğinin belirterek “Çukurova Uluslararası Havalimanımız, otoban yolları, karayolu, yakında tamamlanacak hızlı tren bağlantıları, tarımsal üretim, ticaret ve turizm potansiyelimizle, yurt içi ve uluslararası uçuşlar için HUB olarak konumlanabilecek güçlü bir merkez durumundadır” dedi.
ÇUKUROVA HAVALİMANI, HUB KONUMUNA GELMELİ”
Tarsus’un son yıllarda sanayi, ticaret, lojistik ve tarım alanında önemli gelişmeler kaydederek, Güney’de tek nokta merkezi haline geldiğinin altını çizen Başkan Mustafa Teke, “Çukurova Havalimanı, Güney’de kesişim noktasında yer alıyor. Havalimanı; Çukurova bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin ve Dünyanın odaklandığı en önemli havacılık yatırımlarından biri. Yıllık 9 milyon yolcu kapasitesi ile yolcularını misafir eden Çukurova Havalimanı, ülkemizin Ortadoğu’ya ve Dünya’ya açılan en önemli kapılarından biri olarak hizmet veriyor. Coğrafi, stratejik, ekonomik ve lojistik olarak sahip olduğu avantajlar, HUB olarak konumlanmasına da uygun koşullar sunuyor. Modern havalimanımız, karayolu ve hızlı tren bağlantılarımız, üretimde, ticarette ve turizmdeki potansiyelimiz ile gerek yurtiçi gerekse uluslararası uçuşlarda HUB olarak konumlanmaya en uygun merkez durumundadır” ifadesini kullandı
BATMAZ, “SU’YA OLAN İHTİYACIMIZ ARTACAK”
Ticaret Borsası Başkan Yönetim Kurulu Yardımcısı Kemal Süheyl Batmaz ise, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2024 2025 yılı son 5 aya ait verilerine göre, ülkemizdeki yağışların azaldığını, sıcaklığın artmasıyla kuraklık riskinin arttığını ifade etti.
“Bölgenin su yılı yağışı 282.2 mm, normali 443.8 mm ve 2024 su yılı dönem yağışı 401.9 mm'di” diyen Kemal Süheyl Batmaz “Yağışlarda normaline göre %36, 2024 su yılı dönem yağışına göre %30 azalma gerçekleşti. Uzmanlar, olası kuraklığa karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Üyelerimiz de suya erişim konusundaki sorunları giderek daha fazla dile getirmektedir “dedi.
Bölgenin su varlığı ve tasarrufunun ele alınması gerektiğine dikkat çeken Batmaz “Suya uygun tarım yapılmasının önemi öne çıkarılmalıdır. Özellikle tropikal ve subtropikal bitki üretiminde, su tüketimi yüksek ve düşük ürünler arasında bir denge kurulması önem arz etmektedir. Bölgemiz, hızla kurak bir kent haline gelirken, uzun vadeli yatırımlar gerektiren su tüketimi yüksek ürünlerin üretimini stratejik bir bakış açısıyla değerlendirmeliyiz. Suya göre üretim planlaması, bölge tarımı için kritik bir konudur. Doğru bir planlama ile hem su kaynaklarını koruyacak hem de üreticinin ekonomik sürdürülebilirliğini sağlayabiliriz” şeklinde sözlerini tamamladı.