BÜYÜKŞEHİR TOPRAĞA DEĞER, ÜRETİCİYE UMUT KATIYOR

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN TARIMA TROPİKAL DOKUNUŞ, MERSİN’DEKİ ATIL ARAZİLERDE TROPİKAL MEYVE ÜRETİMİ BÜYÜKŞEHİR’İN DESTEKLERİYLE ARTTI

Gündem Yayın: 17 Ekim 2025 - Cuma - Güncelleme: 17.10.2025 11:13:00
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
53 okunma
Takip EtGoogle News

BÜYÜKŞEHİR TOPRAĞA DEĞER, ÜRETİCİYE UMUT KATIYOR

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN TARIMA TROPİKAL DOKUNUŞ, MERSİN’DEKİ ATIL ARAZİLERDE TROPİKAL MEYVE ÜRETİMİ BÜYÜKŞEHİR’İN DESTEKLERİYLE ARTTI

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmayı destekleme hedefi doğrultusunda tarıma yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen projelerle, hem üreticilerin ürünlerine ekonomik değer kazandırılıyor hem de atıl durumdaki araziler tarıma kazandırılıyor. Bu kapsamda özellikle tropikal meyve üretimine verilen desteklerle, kent tarımına farklı bir soluk getiriliyor. Birçok tropikal meyve türünde üretimin artmasıyla, Mersin çiftçisinin gelir kaynakları da artıyor. 

Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılından bu yana dağıttığı toplam 22 bin 377 avokado fidanı ile kent genelindeki 294 mahallede 1.160 üreticiye ulaştı. Gerçekleştirilen tarımsal desteklerle birlikte hem üretim hacmi hem de çiftçinin refahı artarken, Mersin tarımında sürdürülebilir kalkınmanın temelleri güçleniyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmayı destekleme hedefi doğrultusunda tarıma yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen projelerle, hem üreticilerin ürünlerine ekonomik değer kazandırılıyor hem de atıl durumdaki araziler tarıma kazandırılıyor. Bu kapsamda özellikle tropikal meyve üretimine verilen desteklerle, kent tarımına farklı bir soluk getiriliyor.

Avokado başta olmak üzere birçok tropikal meyve türünde üretimin artmasıyla, Mersin çiftçisinin gelir kaynakları da artıyor. Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılından bu yana dağıttığı toplam 22 bin 377 avokado fidanı ile kent genelindeki 294 mahallede 1.160 üreticiye ulaştı. Bu çalışmalar sayesinde; kullanılmayan tarım arazileri, katma değeri yüksek tropikal meyve üretimiyle yeniden değerlendirilerek ekonomiye kazandırılıyor. 

Özellikle tropikal iklim koşulları nedeniyle bu tür ürünlerden yüksek verim ve kazanç sağlanan Anamur ilçesi, tropikal meyve üretiminde örnek bir bölge haline geldi. Büyükşehir tarafından sadece Anamur’da bugüne kadar 592 üreticiye toplam 11 bin 219 avokado fidanı ulaştırıldı. Dağıtımı yapılan fidanlar, uygun anaç ve tozlayıcı türlerle seçilerek, uzun vadeli ve verimli üretim hedefleniyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği tarımsal desteklerle birlikte, hem üretim hacmi hem de çiftçinin refahı artarken, Mersin tarımında sürdürülebilir kalkınmanın temelleri güçleniyor.

Karataş: “5 yıl içinde il genelinde 11 binin üzerinde avokado fidanı dağıttık”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Ziraat Teknikeri Fatma Karataş, 2020 yılından bu yana il genelindeki 294 mahallede 1.160 üreticiye toplam 22 bin 377 avokado fidanı dağıttıklarını belirterek, “Sadece Anamur ilçesinde 2020 yılından bu yana 592 üreticiye 11 bin 219 adet avokado fidanı verildi. Dağıtımı yapılan çeşitler, uygun anaç ve tozlayıcı türlerle seçilerek uzun vadeli ve verimli üretim hedefleniyor. Toprakla buluşan küçük fidanların, bugün ağaç olup meyve vermesi bizler için büyük bir gurur” dedi.

Büyükşehir’in üreticiye verdiği desteklerin yanı sıra, hasadı yapılan ürünlerin pazarlanması noktasında üreticilerin ‘Anamur Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ tarafından da desteklendiğini aktaran Karataş, “Amacımız; hem üreticimizin kazancını artırmak, hem de kullanılmayan arazileri tarıma kazandırmak. Bugün gördüğümüz tablo, emeklerimizin karşılık bulduğunu gösteriyor. Üreticimizin yüzünün gülmesi, bizim için en büyük mutluluk” diye konuştu.

Doğan: “Elde edilen ürünler genelde ihracata yönelik”

Anamur Tropikal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ergun Doğan, 6 yıl önce kooperatifi kurduklarını ve bu süre içinde Büyükşehir’le iş birliği içerisinde olduklarını kaydederek, “Fidana ihtiyacı olan çiftçileri tespit ederek Büyükşehir’e bildirdik. Ürünün hasattan sonra nasıl değerlendirileceğini çiftçiye ve halka anlattık. Hasattan sonra ürünleri katma değer yaratarak; reçel, kuru meyve ve freeze dry gibi seçenekler oluşturduk” dedi. 

Elde edilen ürünlerin genelde ihracata yönelik olduğunu, bir kısmının da iç piyasaya sürülen çeşitler olduğunu sözlerine ekleyen Doğan, “Bunlar her sene artan kırsal kalkınma destekleri sayesinde oluyor. Vahap Başkanımız da desteğini hiçbir zaman esirgemedi. Mutlu ve huzurlu bir şekilde bahçemiz hasat ediliyor. Şimdi kazanma zamanı. İklim koşulları da iyi olursa, çok daha iyisini yapacağımıza inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

Büyükşehir verdiği desteklerle toprağa değer, üreticiye umut katıyor

2020 yılına kadar arazisinin boş olduğunu ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal destek projelerinden biri olan ‘Avokado Dağıtım Projesi’  ile arazisinin yeniden tarıma kazandırıldığını ifade eden Ziraat Mühendisi Mustafa Müftüoğlu, destekten 3 kademede faydalandığının altını çizerek, “Ağaçlarımız büyüdü. Fidanlarımız 3. yılında. Çiftçilerimizin kalkınması ve boş arazilerin değerlendirilmesi adına bu destekler çok önemli. Bugün geldiğimiz noktada hasadımız oldukça iyi. Biz normalde muz üreticisiyiz. Diğer tropikal meyveler konusunda bilgimiz az olduğu için, zaman zaman neler yapabileceğimizi Büyükşehir’e danıştık. Vermiş olduğu desteklerden dolayı Büyükşehir’e çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Destek alan üreticilerden biri olan Fadime Bayar ise, fidan desteği konusunda Büyükşehir’in, pazarlama noktasında ise kooperatifin kendisine yardımcı olduğunu belirterek, “Büyükşehir Belediyesi bize çok destek veriyor. Fidanlarımızı verdi, toprağa ektik ve şimdi de hasadını yapıyoruz. Üretim için herkesin başvurması lazım. Büyükşehir, çiftçiyi çok destekliyor” dedi.

 

 
#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.