BAŞKAN TEKE: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EN ÇOK TARIM SEKTÖRÜNÜ ETKİLEMİŞTİR

"İşletmelerimizin rekabet gücünü vergi oranları zayıflatıyor"

Gündem Yayın: 17 May 2025 - Saturday - Güncelleme: 17.05.2025 07:49:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
77 okunma
Takip EtGoogle News

BAŞKAN TEKE: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EN ÇOK TARIM SEKTÖRÜNÜ ETKİLEMİŞTİR

 "İşletmelerimizin rekabet gücünü vergi oranları zayıflatıyor"

Ticaret Borsası Yönetim Kurlu Başkanı Mustafa Teke, başta bölgemiz olmak üzere Türkiye genelinde etkili olan zirai don ve dolu yağışının en çok tarım sektörünü etkilediğini söyledi.

Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu, haftalık olağan toplantısını Yönetim Kurulu Başkanı Teke başkanlığında gerçekleştirdi.

Borsa Başkanı Teke, gündemdeki konuların ele alındığı toplantıda, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayarak, eli toprak kokan, ağaç kokan çiftçiyi bu tarlada, bu bahçede tutacaksak, tarımın mutlaka desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

“Tarımın gençleştirilmesi için çiftçinin çocuklarının da para kazanması lazım” diyen Başkan Teke, “Ben öncelikle tarımda aile işletmeciliğinin önemli olduğunu bir kez daha belirtmek isterim. Bugün bir imalatçı veya bir sanayici kazanmıyorsa hemen üretimi durdurur, ama çiftçi kazanamasa bile üretimine devam eder. Çünkü yapabileceği başka şey yoktur” dedi.

Cumhuriyetin ilk yıllarından örneklerde veren Borsa Başkanı Mustafa Teke “Cumhuriyetin ilk yıllarında Osmanlının borcu tarım ürünleri satılarak ödenmiş, yatırımlar yine aynı şekilde yapılmış. Bu ülkenin çıkış yolu tarımda. Tarım bugün de yarın da yarından sonra da lazım. Çiftçi yoksa bu ülke aç kalır” ifadesini kullandı.

Ülkemiz genelinde yaşanan iklim değişikliği konusunda da düşüncelerini paylaşan Başkan Teke “İklim değişikliğinin en çok tarım sektörünü etkilediğini, ani yağmur, sel, fırtına, dolu ile karşı karşıya kaldık. Bunlarla yaşamaya alışmalıyız ama telafisi için sigorta sistemi gerekiyor. TARSİM sigortası yapmalıyız ama sigortanın da yeniden dizayn edilmesi lazım. Ödeme şartları, zararın karşılanmasında sigorta sisteme daha kullanılabilir olmalı” şeklinde sözlerini tamamladı.

VERGİ SİSTEMİ KONUSU

Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Süheyl Batmaz ise, vergi sistemimizin yeniden gözden geçirmesini, vergi sistemi ile ilgili adil ve sürdürülebilir bir yapı kazandırılması gerektiğini dile getirdi.

 “İşletmelerimizin rekabet gücünü vergi oranları zayıflatıyor” diyen Kemal Süheyl Batmaz

“Türkiye'de kayıt dışı ekonominin varlığının tüm kesimler tarafından kabul edilmeli. Kayıt dışı, ülke ekonomisinin gelişiminin önündeki en büyük engel. Kayıt dışının olduğu ekonomide, kayıtlı işletmeler rekabet gücünü kaybetmektedir. Kayıt dışı adı üstünde kayıt dışında olduğu için ulaşılamıyor. Vergi sistemimizin sadeleştirilmesi, tek oranlı hale getirilmesi ve gelir dağılımında adaleti sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılması, hem mükelleflerin yükünü hafifletecek, hem de devletimizin gelirlerini artıracaktır. Bizleri en çokta zora sokan vergi afları. Vergi bir vatandaşlık göreviyse, af ya da denetim arasına sıkıştırılmamalı, makul bir yapıyla iş dünyasıyla uyumlu hale getirilmelidir” şeklinde konuştu.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.