KOCAMAZ "İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TARIMA ETKİLERİ" KONUSUNDA KONUŞTU
İyi Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, İYİ Parti Grubu adına TBMM Genel Kurulunda "İklim değişikliği ve tarım üzerindeki etkileri" başlıklı bir konuşma yaptı.

MİLLETVEKİLİ KOCAMAZ "İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TARIM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ" KONUSUNDA KONUŞTU
İyi Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, İYİ Parti Grubu adına TBMM Genel Kurulunda "İklim değişikliği ve tarım üzerindeki etkileri" başlıklı bir konuşma yaptı.
Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, yapmış olduğu konuşma metninde;
“Teşekkürler Sayın Başkan,
Değerli milletvekilleri, YENİ YOL Partisi Grubunun önerisi üzerine İYİ Parti Grubumuz adına söz aldım, yüce Meclisi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.
Yaşanan küresel krizden etkilenen ülkemizde normallerinin çok altında seyreden yağışlar ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kuraklık, göllerimizden sonra bazı barajlarımızı da kurutmuştur. Aralık ayına girmemize rağmen bugüne kadar ülke genelinde yeterli yağmurlar yağmamış ve beklenen kar da henüz görülememiştir.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; iktidarı buradan yaşanan iklim krizi ve kuraklık konusunda defalarca uyardık. Hazıra dağlar dayanmaz dedik, anlamadılar; çağrılar yaptık, dinlemediler; cumhuriyet, tarihinin bugüne kadarki bütün kazanımlarını yediler, bitirdiler, hor kullandılar, ranta kurban ettiler. Hâlbuki ülkemiz doğa tahrip edilmeden, çevre kirletilmeden önce yer altı ve yer üstü zenginlikleri bakımından küresel krizden en az etkilenecek ülkeler arasında yer almaktaydı. İzlemiş oldukları politikalar sonucu ülkemiz iklim krizinden en fazla etkilenen ülkelerden biri hâline geldi. Bu politikalarla ülkemize yıllarca yetecek sularımızı tükettiler, ülkemizin geleceğini ve insan sağlığını tehlikeye attılar. Yaşanan su krizi ve kuraklık nedeniyle birçok ilimizde artık su dönüşümlü olarak verilmeye başlanmış, böylece ülkemiz yıllar sonra yeniden su kesintileriyle karşı karşıya kalmıştır.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ülkemizde yaygın olarak hizmet veren önemli bir zincir marketimizin CEO'su tarafından yapılan açıklama ülkemizde kuraklığın, tarım ve hayvancılığın gelmiş olduğu noktayı açık bir şekilde ortaya koymuştur. Üreticilerin para kazanamadığı için üretimden uzaklaştığına işaret eden CEO bu durumun hem sektör hem de ülke açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek "Bu tempoda gidersek Türkiye'de satacak ürün bulamayabilir, ithalat furyasının içine gıdayı da eklemek zorunda kalabiliriz." diye kaygısını dile getirmiştir.
Değerli milletvekilleri, bu arkadaşımız yapmış olduğu açıklamasında tamamen haklıdır. Türkiye adım adım gıda krizine doğru yol almaktadır. Benzer şeyleri bizler de bu kürsülerden yıllardır söylüyoruz. Hep birlikte dua edelim de en azından bu kış ülkemiz kuvvetli kar yağışına sahne olsun. Aksi takdirde gerçekten böyle giderse üretecek çiftçi ve tüketecek gıda bulamayacağız. Çiftçilerimiz özellikle bu yıl zaten zirai don ve doludan sonra bir de kuraklık ve susuzluktan darbe yemiştir. Bu yıl susuzluk yüzünden yeterince sulanamayan tahıllar ile meyve ve sebzelerdeki ürün kayıpları ciddi boyutlara ulaşmıştır. Tarımsal sulamada yaşanan bu durum çiftçilerin kazancı hariç her türlü ürünün fiyatına yansımış, olan yine üreticilere ve tüketicilere olmuştur. Bu durum karşısında çok yüksek ürün kayıpları yaşanmış, üreticiler yeterli kazanca ulaşamazken tüketiciler de gıdaya, meyve ve sebzeye çok daha pahalı fiyatlarla ulaşmaya çalışmaktadır diyor; yüce Meclisi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.” dedi.


