“TARSUS YEREL BASIN” KİTABI YAYIMLANDI

GAZETECİ UĞUR PİŞMANLIK VE YAKUP BONCUK’TAN 21 EKİM “GAZETECİLER GÜNÜ”NDE ORTAK KİTAP

Kültür Yayın: 19 Ekim 2023 - Perşembe - Güncelleme: 19.10.2023 20:12:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
131 okunma
Takip EtGoogle News

“TARSUS YEREL BASIN” KİTABI YAYIMLANDI

GAZETECİ UĞUR PİŞMANLIK VE YAKUP BONCUK’TAN 21 EKİM “GAZETECİLER GÜNÜ”NDE ORTAK KİTAP

Tarsuslu gazeteci Uğur Pişmanlık ve Yakup Boncuk 21 Ekim “Gazeteciler Günü”nde “Cumhuriyetin 100. Yılında “Tarsus Yerel Basın” adlı ortak bir kitap yayımladılar.

Daha önce gazeteci Uğur Pişmanlık’ın 2008 yılında yayımlanan “Tarsus Basın Tarihi/Yüz Yıllık İzler” kitabına ek baskı olarak tasarlandığı ifade edilen bu çalışmada 2000’den bugüne kadar çıkan yerel gazeteleri kapsadığı belirtildi.

Cumhuriyetin 100. Yılı vesilesiyle gazeteci Uğur Pişmanlık ve Yakup Boncuk’un ortak çalışması olan “Tarsus Yerel Basın” kitabında, son 15 yılda yayımlanan yerel gazeteler dışında, yerel dergiler, basın ve gazetecilik üzerine makaleler ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi yer alıyor.

Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, kitabın yayınlanmasına ilişkin olarak, daha önce 100 yıllık Tarsus Basın Tarihi’ni kitap olarak yayınlandığını belirterek, “Tarsus’ta ilk gazete, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılı içinde yayınlanmaya başlamıştır. Mehmet Tahir Üncü Efendi’nin Mıdırgıçyan Efendiden satın aldığı matbaa makinesiyle 1908 yılında eski Türkçe basılan Tarsus gazetesi yayınlanmıştır. 1928 yılına kadar yayın hayatını sürdüren Tarsus gazetesi, hem cumhuriyet öncesi hem de sonrasının tanıklığını yapmış kentin ilk yerel gazetesidir.

Tarsus’ta yerel basın alanında yaklaşık 7-8 yıllık bir çalışma ile ilk ciddi araştırmayı yaptım ve bir gazeteci sorumluluğu olarak, 2008 yılında “Tarsus Basın Tarihi/100 Yıllık İzler” adlı bir kitabım yayımlandı.

Elinizdeki bu çalışma ise cumhuriyetin 100. yılı anısına ve daha önce yayınlanan Tarsus Basın Tarihi kitabına gazeteci Yakup Boncuk ile ortaklaşa gerçekleştirerek, 2000’den 2023’e kadar olan dönemi kapsayan ek bir yayın olarak çıktı.

‘Tarsus Basın Tarihi’ kitabımın yayınından sonra Tarsus’ta çok sayıda yerel gazete yayınlandı. Bunların önemli bir bölümü yayın hayatına son verirken yerine yenileri çıktı.

İnternetin yayılımı ve çeşitli sosyal medya kanallarının oluşmasıyla dijital gazeteler, internet televizyonları gibi medya oluştu. İnternet gazeteciliği ve yayıncılığına dair henüz ciddi bir yasal düzenleme olmadığı için dijital alanda gazete, dergi, tv gibi alanlarda yayıncılık yapmak, kes-kopyala yapıştır haberciliği olarak, basılı yayıncılığa göre oldukça kolay.

Bu kitabı da gazeteci Yakup Boncuk arkadaşımla 21 Ekim “Gazeteciler Günü”nde yayımlamış olmaktan ayrıca mutluyum” diye konuştu.

Gazeteci Yakup Boncuk ise yayınladıkları ortak kitaba ilişkin olarak şunları söyledi, “Ulusal basının temel taşını oluşturan yerel basın organlarının Tarsus’ta 100 yılı geçen bir geçmişi var. Bugüne kadar Tarsus’ta günlük, haftalık,15 günlük, aylık ya da mevsimlere göre senede 4 kez çıkan birçok gazete ve dergi yayınlanmıştır.

Dijital sisteme geçiş ile birlikte daha önce sayıları 50’yi geçen yazılı yerel gazete sayısı bugün 2023 yılı itibariyle 10-15 civarına düşmüştür. Yazılı basında yayın izni olan gazeteler ayakta kalmak ve daha çok okuyucuya daha hızlı ve daha taze haberlerle ulaşabilmek için web sistemde yayınına devam etmektedir. Bu nedenle yazılı gazete sayısı düşse de varlığını devam ettiren yayın organı sayısı 50 civarındadır. Şu anda Tarsus’ta günlük çıkan gazete bulunmamaktadır.

Daha önce yayınlananların kimisi kapandı, kimisi kendini geliştirdi. Tabi bu arada yeni bir yüzyıla girmenin mutluluğunu yaşadık. 2000 yılı ile birlikte yeni bir yüzyıla adım atarken, elinizde bulunan bu ikinci ek baskılı kitapçıkta 2000-2023 yıllarını kapsayan yayın organlarına yer verdik.”

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.