TARSUS TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU OLAĞAN HAFTALIK TOPLANTISI YAPILDI

Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı 1. Çeyrek Tarım Girdi Fiyat Endeksi’ni (Tarım-GFE) değerlendirdi

Gündem Yayın: 26 Nisan 2024 - Cuma - Güncelleme: 26.04.2024 19:48:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
74 okunma
Takip EtGoogle News

TARSUS TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU OLAĞAN HAFTALIK TOPLANTISI YAPILDI

Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı 1. Çeyrek Tarım Girdi Fiyat Endeksi’ni (Tarım-GFE) değerlendirdi.

Tarım-GFE’nin Ocak ayında aylık yüzde 7.51 ilan edildiğini belirten Mustafa Teke , “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ocak ayları ortalamasının (3.99) yüzde 88 üzerinde olmuştur” dedi.

Tarım-GFE’nin yıllık yüzde 45.11 ilan edildiğini belirten Mustafa Teke , “Bu yıllık rakam, son 9 yılın Ocak ayları ortalamasının (30.55) yüzde 48 üzerinde oldu.  1. Çeyrek için açıklanan tarımsal girdi fiyatları enflasyonu, aylık ve yıllık olarak ortalamaların üzerinde ilan edildi” değerlendirmesinde bulundu. 

Yurtiçi ve yurtdışı üretici enflasyonlarının tarım sektörünü dolaylı olarak etkilediğini belirten Teke, yurtdışı üretici enflasyonu YD-ÜFE’nin Mart’ta aylık yüzde 4.7 ve yıllıkta ise yüzde 67.25 gibi yüksek düzeyde arttığına dikkat çekti. Teke, yurtiçi üretici enflasyonu Yİ-ÜFE’nin Şubat'ta aylık yüzde 2,38, yıllık bazda yüzde 62,38 artmıştı dedi.

Borsa olarak, tarımsal üretimin, ticaretin ve ihracatın geliştirilmesi için canla başla çalıştıklarını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, Ticaret Bakanlığı destekli yaş meyve sebze sektörü konulu Ur-Ge projelerinin başarılı bir şekilde devam ettiğini anlattı.

Teke, “Yaş meyve sebze ihracatının artırılması hedefiyle Ur-Ge heyetimiz, 2023 yılı Eylül ayında Romanya ve 2024 yılında da uzak ülke ticaret faaliyeti olacak. Kurulan temasların ihracatımızı artırmasını ve üyelerimizin kurumsal kapasitelerinin gelişimine olumlu katkı sağlamasını diliyorum” diye konuştu.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.