AKILCI PROJELER DOĞA DOSTU SONUÇLAR DOĞURUYOR

MERSİN BÜYÜKŞEHİR, DOĞAYI DA ATMOSFERİ DE KORUYOR, KANALİZE KAVŞAKLAR SAYESİNDE KARBON EMİSYONU AZALIYOR, AĞAÇLAR KURTULUYOR

Yaşam Yayın: 03 Şubat 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 03.02.2024 08:24:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
84 okunma
Takip EtGoogle News

AKILCI PROJELER DOĞA DOSTU SONUÇLAR DOĞURUYOR

MERSİN BÜYÜKŞEHİR, DOĞAYI DA ATMOSFERİ DE KORUYOR, KANALİZE KAVŞAKLAR SAYESİNDE KARBON EMİSYONU AZALIYOR, AĞAÇLAR KURTULUYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kentte hayata geçirdiği teknolojik altyapılı ve akılcı projelerle doğayı ve atmosferi koruyor. Büyükşehir, 3. Çevre Yolu üzerinde çalışmalarını gerçekleştirdiği 8 adet akıllı ve kanalize kavşak sayesinde karbon salınımı, yakıt tüketimi, ışıkta bekleme, hız ve seyahat sürelerinde iyileşmeler olmasını sağladı.

Kavşakları kullanan araçların, bir günde doğaya salacağı karbon emisyonunda 60 kilogram azalma sağlandı. Bu oran, yılda 21 bin 900 kilogram karbon emisyonuna denk gelirken, azalma sayesinde yılda 2 bin 190 ağacın, karbon emisyonunu dengelemek zorunda kalmadığı anlamını taşıyor. Zirve saatte bekleme süresinde oluşan yüzde 57, araç hızında oluşan yüzde 39’luk iyileşme ise, seyahat süresinde yüzde 39’luk bir tasarruf süreci sağlıyor. Bu sayede araçlar günlük 1900, yıllık ise 693 bin 500 litre daha az yakıt kullanıyor ve yıllık 650 bin dolar tasarruf sağlanıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 3. Çevre Yolu üzerinde yapımını tamamladığı 8 adet akıllı ve kanalize kavşak; doğa, atmosfer, yakıt kullanımı, bekleme ve seyahat süresinde pek çok iyileşmeler sağladı. Sağlanan bu iyileşmelerden en önemlisi ise azalan karbon emisyonu. Kavşaklar sayesinde bir günde 60 kilogram, yılda ise 21 bin 900 kilogram karbon salınımı engellenmiş oldu. Bu oran günde 6 adet, yılda ise 2 bin 190 ağacın karbon emisyonunu dengelemek zorunda olmaması anlamına geliyor.

Akılcı projeler doğa dostu sonuçlar doğuruyor

Mersin Büyükşehir’in 3. Çevre Yolu üzerinde planladığı teknolojik altyapılı kanalize kavşaklarda gün içinde, saat bazlı araç ve yaya yoğunluğuna göre ışıkların yanma süresi otomatik ayarlanıyor.

Yapılan tüm kanalize kavşaklarda 3 şerit araç, 1 şerit bisiklet yolu, delinatör ve butonlarla oluşturulan koruma bandı ve yaya yolu yer alıyor. Araçlara; düz istikamette, sağa ve sola dönüşlerinde 3 farklı kulvardan yönlendirme yapan kavşak sayesinde, trafik ışıklarında bekleme süresi en aza iniyor.

Kavşaklarda, zirve saatte bekleme süresinde oluşan yüzde 57, araç hızında oluşan yüzde 39’luk iyileşme, koridor üzerindeki seyahat süresinde yüzde 39’luk bir tasarruf süreci sağlıyor. Tüm bunlar da, yaya ve sürücülerin bekleme süresinin en aza indiği anlamına geliyor.

Karbon salınımının azalmasıyla ağaçlar kurtuluyor, bekleme süresi azalıyor

Mersin 3. Çevre Yolu üzerinde yapılan kanalize kavşaklar sayesinde günde 60 kilogram, yılda ise 21 bin 900 kilogram karbon emisyonunda azalma sağlanıyor. Bu da günde 6, yılda ise 2 bin 190 ağacın karbon tutmaması ve emisyonu dengelemek zorunda kalmaması anlamını taşıyor.

Kavşaklarda sağlanan daha az bekleme süresi sayesinde ise araçların tükettiği yakıt miktarı azalıyor. Araçlar günlük 1900 litre, yıllık ise 693 bin 500 litre daha az yakıt kullanıyor. Bu tüketimin azalması da, yıllık 650 bin dolar tasarruf sağlanması anlamına geliyor.

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.