BAŞKAN SEÇER, KOOPERATİF VE BİRLİKLERLE TARIMI KONUŞTU

“BELEDİYECİLİK İDEOLOJİK OLARAK YAPILMAZ”

Gündem Yayın: 15 Şubat 2024 - Perşembe - Güncelleme: 15.02.2024 00:19:00
Editör -
Okuma Süresi: 13 dk.
63 okunma
Takip EtGoogle News

BAŞKAN SEÇER, KOOPERATİF VE BİRLİKLERLE TARIMI KONUŞTU

 “BELEDİYECİLİK İDEOLOJİK OLARAK YAPILMAZ”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘Kente Sözümüz Var’ sloganıyla Büyükşehir tarafından düzenlenen ‘Kent Katılımı Buluşmaları’nın 6. serisinin 7. toplantısını Mersin’de faaliyet gösteren Sulama-Tarımsal Üretim Kooperatifleri ve Birlikleri Temsilcileri ile gerçekleştirdi. Toplantıya katılan temsilciler, Başkan Seçer’e tarımsal alandaki projelerle ilgili sorular yöneltirken; görev süresi boyunca üretime ve üreticiye verdiği desteklerden ötürü teşekkür ettiler.

Gelecek dönemde tarımsal destek açısından çok önemli bir projeyi hayata geçireceklerine dikkat çeken Seçer, üreticinin girdi maliyetini azaltmak adına Güneş Enerjisi Santrali (GES) desteği vereceklerini söyledi. Mersin’e bir Modern Su Ürünleri ve Toptancı Balık Hali kazandıracaklarının da müjdesini veren Seçer, “Çok kısa sürede Mersinimize toptancı bir balık halini kazandıracağız” dedi.

İkinci 5 yıllarında tarım konusunda Mersin’de çok daha fazla proje hayata geçireceklerinden söz eden Seçer, “2024 destek bütçemiz neredeyse toplam 4 yıla eşit. Bu gelecek yıllar daha da katlanacak, daha da Türkiye’ye örnek olacak projeler üzerinde çalışacağız. Biz nasıl ki ‘sosyal belediyecilikte Türkiye’ye örneğiz’ diyoruz. Tarımsal desteklerde de gerçekten örneğiz” diye konuştu.

Büyükşehir’in güçlü bir belediye olduğunu ve mali tablosunun oldukça iyi durumda olduğunu vurgulayan Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi güçlü bir belediyedir. Herkes bizimle iş yapmak için sıraya giriyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarında Belediyemizin puanı, ülke puanından daha iyi durumda. O derece iyi. Biz mali disiplini sağladık. Önemli olan akıllı işler yapmak. İsraf yapmamak” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi mensubu olmaktan onur ve gurur duyduğunu da belirten Seçer, diğer dünya görüşünü benimseyen insanlara da saygılı olduğunu belirterek, “Biz biriz. Biz bir aileyiz. Belediyecilik ideolojik olarak yapılmaz” sözlerine yer verdi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘Kente Sözümüz Var’ sloganıyla Büyükşehir tarafından düzenlenen ‘Kent Katılımı Buluşmaları’nın 6. serisinin 7. toplantısını Mersin’de faaliyet gösteren Sulama-Tarımsal Üretim Kooperatifleri ve Birlikleri Temsilcileri ile gerçekleştirdi. Toplantıya katılan temsilciler, Başkan Seçer’e tarımsal alandaki projelerle ilgili sorular yöneltirken; görev süresi boyunca üretime ve üreticiye verdiği desteklerden ötürü teşekkür ettiler.

Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen buluşmada Başkan Seçer’e; Genel Sekreter Olcay Tok ile Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu eşlik etti.

Seçer: “Çalışmakla, azimle, alın teriyle ve emekle açamayacağımız kapı yok”

Konuşmasına, buluşmaya Mersin’in tüm ilçelerinden katılımın yoğun bir şekilde olduğunu belirterek başlayan ve katılımcılara teşekkür eden Başkan Vahap Seçer, emeği, alın terini, zorluğu, doğru ve dürüst çalışmayı bilen bir yönetici olduğunu söyledi. Seçer, “Çiftçilik, üreticilik çok kutsal bir iş. Çoluğuna çocuğuna rızk götürüyorsun, bunu da yaparken çok meşakkat çekiyorsun. Topraktan ekmeğini çıkartıyorsun. Bunun yanında da toplumu besliyorsun, bir şekilde insanların yaşamını sağlıyorsun. İnsan beslenmezse yaşayamaz. O açıdan hepinizin eline, emeğine sağlık” diye konuştu.

“Sizin bizimle, dolayısıyla bizim de sizinle işimiz çok”

Mersin’i 5 yıl boyunca, insanları dinleyerek yönettiklerinin altını çizen Seçer, “Otururuz, konuşuruz, ‘neler oluyor, kentte sorun nedir, talep nedir?’ diye bunları tartışırız. Barosundan Makine

Mühendisleri Odası’na, sendikalardan ekonomi ile ilgili sivil toplum örgütlerine ve odalara kadar herkesin fikri çok değerli ve önemli. Sizler de üretim kooperatifleri ve birlikleri olarak bir araya gelmiş yapılarsınız, her alanda da çalışıyorsunuz. Sizin bizimle, dolayısıyla bizim de sizinle işimiz çok” ifadelerine yer verdi.

“Mersin halkı emeği, alın terini, iyi niyeti görecek”

Mersin halkına güvendiğinin altını çizen Seçer, vatandaşların ‘5 yıl daha Vahap Başkan’la devam. Vahap Başkan’dan memnunuz’ diyeceğine inandığını kaydetti. Seçer, “Bunu çok duyuyorum ve çok gurur duyuyorum. Onun için son derece müsterihim ve son derece de moralim yüksek. Sandığa gideceğiz ve ben her ortamda da söylüyorum, diyorum ki; ‘Mersin’den Türkiye’ye çok güzel bir mesaj gelecek.’ Ayrımcılık yapmadan, kimsenin siyasi görüşüne, bölgesine ve etnik yapısına bakmadan nasıl hizmet yapılır, Mersin halkı 31 Mart’ta sandıklarda bunu söyleyecek. Bunun sesi tüm Türkiye’ye yayılacak” dedi.

“ ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim’ Bakanlığa örnek olacak bir proje”

Hayvan yetiştiricilerine yönelik verilen desteklerden söz eden Seçer, Tarım Bakanlığı’na örnek nitelikte olan ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesinin detaylarını paylaşarak, “Belediyemiz, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Veterinerler Odası ve Tarım İl Müdürlüğü’nün desteğiyle muazzam bir proje yaptık. Hep söylüyorum bu bakanlığa örnek olacak bir proje. Biz her yıl 60 aileye 25 damızlık hayvan verdik. 4 yılda 121’i üretici kadın olmak üzere 240 aile bu destekten yararlandı. Özenle seçtik. Muhtarlardan ve köy halkından aldık. 4 yılda 240 minik çiftlik, aile işletmesi oluşturduk” dedi. Proje kapsamında ilk yıl yem, aşı, bakım ve ilaç desteğini de sağladıklarını aktaran Seçer, yetiştiricilerinin her birinden, yetiştirdikleri 2 hayvanı alarak diğer yetiştiricilere verdiklerini ve böylelikle kendi kendine işleyen bir üretim çarkı elde ettiklerini belirtti.

“4 yılda yaklaşık 255 kilometre HDPE ve çelik boru dağıtımı yaptık”

Özellikle hayvancılıkla uğraşan konargöçer Yörükler için büyük önem arz eden Güneş Paneli Desteği projesini de aktaran Seçer, “Projeyi geçen yıl başlattık ve 360 yetiştiricimize yüzde 50 hibeli güneş paneli desteği sağladık. Çadırında elektrik ihtiyacını karşıladı. Bu yıl da 400 yetiştiricimize destek sağladık” dedi. Büyükşehir tarafından ‘Destek Büyükşehir’den Kısmet Denizden’ sloganıyla geçtiğimiz yıl başlatılan ‘Küçük Ölçekli Balıkçılığa Malzeme Desteği’ projesinin de Mersin’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Seçer, projenin gelecek dönemde de artarak devam edeceğini söyledi. Üreticilere can suyu olan sulama borusu desteğini anlatan Seçer, “Şu ana kadar yaklaşık 255 kilometre HDPE ve çelik boru dağıtımı yaptık. Bu yıl da 100 kilometre dağıtacağız var” dedi.

“2024 yılında tarımsal projelere 119 milyon TL bütçe ayırdık”

Göreve geldikleri andan itibaren, tarımsal üretime büyük önem verdiklerini ve bu doğrultuda projeler ürettiklerini söyleyen Seçer, geride kalan 4 yıllık sürede tarıma 125 milyon TL ayırdıklarını, 2024 yılı için hazırlanan bütçede ise bu rakamı 119 milyon TL’ye çıkardıklarını söyledi. Yapılan destekler sonucu üreticinin ve yetiştiricin memnuniyetini görmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Seçer, “Yaptığımız işin hayrını görmeye başladık. Memnuniyeti, üretime katkı olduğunu, insanların mutlu olduğunu gördük. Sulama borusu alıyor, daha kaliteli ürün elde ediyor. Fide fidan alıyor, yeni bahçe yapıyor. Tarlayı sürüyor, lavanta ya da avokado, incir, zeytin ekiyor” dedi.

“Gelecek dönemde Güneş Enerjisi Santrali desteği vereceğiz”

Gelecek dönemde tarımsal destek açısından çok önemli bir projeyi hayata geçireceklerine dikkat çeken Seçer, üreticinin girdi maliyetini azaltmak adına Güneş Enerjisi Santrali (GES) desteği vereceklerini söyledi. Seçer, “Bunu önemsiyoruz. İsteyen GES isteyen sulama borusu desteği alacak. 5 yıldır yaptığımız projeleri hangi ciddiyetle yapıyorsak bu proje de aynı ciddiyetle olacak. Mersin’deki 75 sulama kooperatifinin tamamını GES’le buluşturmak için çok önemli bir çalışma. Türkiye’ye örnek olacak” ifadelerine yer verdi. Başkan Seçer, gelecek dönemde Mersin’e bir Modern Su Ürünleri ve Toptancı Balık Hali kazandıracaklarının da müjdesini vererek, “Çok kısa sürede Mersinimize toptancı bir balık halini kazandıracağız” dedi.

Kent genelinde sürdürülen desteklerin bölgenin ve üreticinin ihtiyacına göre belirlendiğine vurgu yapan Seçer, “Bölgeye, bölgenin taleplerine, isteklerine, özelliklerine göre bu kararlar veriyor. Asla bir ayrıcalık, torpil gibi bir durum yok. 5 yıldır belediye başkanıyım. 5 yıllık süremde iki daire başkanımızla çalıştım. Hiçbiri benden bir gün telefon alıp ‘Şu kooperatife sulama borusu, şu aileye hayvan verin.’ talimatını asla duymamıştır” ifadelerine yer verdi.

“Tarımsal desteklerde örneğiz”

Gelecek dönemde tarımsal hizmetlerle ilgili örnek projelere imza atmaya devam edeceklerinden söz eden Seçer, “Bunu bir seçim vaadi olarak görmeyin. 2024 destek bütçemiz neredeyse toplam 4 yıla eşit. Bu gelecek yıllar daha da katlanacak, daha da Türkiye’ye örnek olacak projeler üzerinde çalışacağız. Biz nasıl ki ‘sosyal belediyecilikte Türkiye’ye örneğiz’ diyoruz. Tarımsal desteklerde de gerçekten örneğiz. Böyle sürdürülebilir bir tarımsal destek yapan belediye yoktur” dedi.

“Kredi derecelendirme kuruluşlarında Belediyemizin puanı, ülke puanından daha iyi durumda”

Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü bir belediye olduğunu ve mali tablosunun oldukça iyi durumda olduğunu vurgulayan Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi güçlü bir belediyedir. Bizim gelirimiz iyi. Ağzımdan ‘Param yok, yolunuzu yapamadım. Param yok, destek olamadım’ diye hiç duymadınız ve duymayacaksınız. Böyle bir şey yok. Paramız da var, çok da iyi durumdayız. Mali tablomuz çok iyi. Herkes bizimle iş yapmak için sıraya giriyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarında Belediyemizin puanı, ülke puanından daha iyi durumda. Önemli olan akıllı işler yapmak. İsraf yapmamak” ifadelerini kullandı.

“Belediyecilik ideolojik olarak yapılmaz”

Cumhuriyet Halk Partisi mensubu olmaktan onur ve gurur duyduğunu da belirten Seçer, diğer dünya görüşünü benimseyen insanlara da saygılı olduğunu belirterek, “Biz biriz. Biz bir aileyiz. Bana oy veren de vermeyen de sağ olsun. Belediyecilik ideolojik olarak yapılmaz” sözlerine yer verdi. 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde sandıklara gidecek vatandaşların yapılan hizmetleri değerlendirerek oy vereceğinin altını çizen Seçer, “Biz bu ülkenin kalkınması, birliği ve beraberliği için çalışıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Doğan: “Kentin geleceği için birlikte fikirler almak bizleri çok memnun ediyor”

Anamur Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ergün Doğan, Başkan Seçer’in katılımcı anlayışını hayranlıkla izlediklerini belirterek, “Eskiden böyle şeyler yoktu. Vahap Bey’in sayesinde bu tip yerlere davet edilmek, kentin geleceği için birlikte fikirler almak, ihtiyacımızın sorulması ve ihtiyacımızın sürdürülebilir olduğu takdirde çok kısa bir sürede yerine getirilmesi bizleri çok memnun ediyor” dedi.

İçalan: “Önemsediğimizi hissediyoruz”

Gülnar Tozkovan Köyü Sulama Suyu Kooperatifi Üyesi Havanur İçalan da toplantıya ilk defa katıldığından ve kooperatiflerinin de yeni kurulduğundan söz ederek, “Başkanımız köylerimizi destekliyor, bizi de destekleyeceğini umuyorum. Toplantıya davet edilmiş olmak çok güzel bir duygu, önemsediğimizi hissediyoruz ve bizim için çok güzel” dedi.

Korkmaz: “Kooperatifimizin geliştirilmesi konusunda bize çok destek oldular”

Çağlarca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nermin Korkmaz, kooperatifi 1 yıl önce kurduklarını ve bu zamana kadar Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle çok güzel işler yaptıklarını anlatarak, “Sayın Vahap Seçer ve Tarım Dairesi Başkanlığı kuruluşumuzdan itibaren hep yanımızda oldu. Bu yadsınamaz bir gerçek, onlara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Köyümüze daha hiçbir şey olmamışken geldiler, düzenlemeler yapıldı. Kooperatifimizin geliştirilmesi konusunda bize çok destek oldular” dedi. Korkmaz, toplantıların kooperatifçilik adına çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantı, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.