ATIKTAN HAMMADDEYE / KRİTİK HAMMADDELER EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILIYOR

PİLİN HAMMADDESİNİ ATMAMALIYIZ

Ekonomi Yayın: 02 Mayıs 2023 - Salı - Güncelleme: 02.05.2023 16:37:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
85 okunma
Takip EtGoogle News

Günümüzde kentsel nüfus ve tüketim oranlarının artmasının sonucu olarak hammadde kaynaklarımız hızla azalmaya başlamıştır. Özellikle değerli ve kritik hammaddeler arasında yer alan çinko, kobalt, lityum gibi pil üretiminde kullanılan madenlerin yakın gelecekte tükenecek olması ve klasik madenciliğin enerji ve yoğun iş günü gereksinimi, bu hammaddelerin farklı kaynaklardan elde edilmesi konusunu gündeme getirmiştir. Böylece geri dönüşüm ile hammadde kazanımı klasik madencilik kavramının yerini almıştır. Konu ile ilgili Exitcom Genel Müdürü Murat Ilgar, “Geri dönüşüm ile hammadde kaynaklarımız korunurken, ülke ekonomisine katkı sağlanmakta ve zararlı elementlerin doğaya karışmasına engel olunmaktadır.” ifadesini kullandı.

DEĞERLİ VE KRİTİK HAMMADDELER EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILIYOR

Uluslararası pil geri dönüşüm hizmeti ile fiziksel, kimyasal (hidrometalurjik) ve termal (pirometalurjik) prosesler dahilinde primer ve sekonder pillerden hammadde kazanımı sağlayan Exitcom birçok değerli ve kritik hammaddeyi ekonomiye geri kazandırmaktadır. Son zamanların oldukça gelişime açık ve güncel konularından olan elektrikli araç bataryalarını da proseslerinde işleyebilen Exitcom, tesisinde öncelikle ikincil ömrü olan pilleri test ederek yeniden kullanıma öncelik vermektedir. Kullanım ömrünü tamamlayan piller ise test işlemi sonrası deşarj ediliyor ve geri kazanımı gerçekleştiriliyor. Böylece lityum, kobalt, mangan başta olmak üzere birçok değerli ve stratejik hammadde geri dönüşüm ile doğaya faydalı yollarla geri kazandırmaktadır.  Murat Ilgar konu ile ilgili olarak “Uluslararası politika ve direktifleri yakından takip etmekteyiz. Bu bağlamda 10 Mart 2022 tarihinde sunulan, pil ve akümülatör kullanımına ilişkin AB direktif önerisi ile 2030 yılından itibaren yeni üretilen endüstriyel, elektrikli araç ve otomotiv pillerinde belirlenen minimum miktarlarda geri dönüştürülmüş kobalt, nikel ve lityum kullanılması gerekecektir.” ifadesini kullanırken diğer yandan tüm dünyada etkisini gösteren aşırı hava koşullarının artmasıyla birlikte küresel ısınma ve iklim değişikliği sorununun son zamanların en güncel sorunları arasında yerini aldığını, bu bağlamda Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan Avrupa'yı 2050 yılına kadar iklim nötr hale getirmeyi amaçlayan “Avrupa Yeşil Mutabakatını” ve ortaya koyduğu politikaları yakından takip ettiklerini söyledi.

PİLİN HAMMADDESİNİ ATMAMALIYIZ

Uluslararası pil geri dönüşüm hizmeti ile fiziksel, kimyasal (hidrometalurjik) ve termal (pirometalurjik) prosesler dahilinde primer ve sekonder pillerden hammadde kazanımı sağlayan, birçok değerli ve kritik hammaddeyi ekonomiye geri kazandıran Exitcom, tesisinde öncelikle ikincil ömrü olan pilleri test ederek yeniden kullanıma öncelik veriyor. Exitcom Genel Müdürü Murat İlgar, “Pilin hammaddesini atmamalıyız, sahip çıkmalıyız bu bizim vatandaşlık görevimizdir” dedi. Uluslararası politika ve direktifleri yakından takip ettiklerini belirten İlgar, ayrıca son yıllarda gerçekleştirilen birçok yeni düzenleme ile sürdürülebilirlik, döngüsel ve yeşil ekonomi, yaşam döngüsü, yeniden kullanım gibi alanlarda da kendini geliştirmeye devam ettiklerini belirtti. Yeni üretilen endüstriyel, elektrikli araç ve otomotiv pillerinde belirlenen minimum miktarlarda geri dönüştürülmüş kobalt, nikel ve lityum kullanılması gerektiğini açıklayan Murat İlgar, diğer yandan tüm dünyada etkisini gösteren aşırı hava koşullarının artmasıyla birlikte küresel ısınma ve iklim değişikliği sorununun son zamanların en güncel sorunları arasında yerini aldığını, bu bağlamda Aralık 2019'da Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan Avrupa'yı 2050 yılına kadar iklim nötr hale getirmeyi amaçlayan “Avrupa Yeşil Mutabakatını” ve ortaya koyduğu politikaları yakından takip ettiklerini söyledi.

ELEKTRONİK ATIKLAR BİZİM VATANDAŞLIK GÖREVİMİZ

Ünlü yapımcı ve senaryo yazarı Birol Güven’in sunduğu Gelecek Geliyor programına konuk olan elektronik atık firması Exitcom’un Genel Müdürü Murat İlgar, izleyicilere çocuklarımızın geleceği için elektronik atıklar ve yönetimi hakkında önemli bilgiler verdi. Kullanmadığımız içinden elektrik geçen her şeyin elektronik atıklar olduğunu belirten İlgar “Bundan böyle madeni biz toprakta değil atıkta arayacağız” dedi. Eğitimin evden başladığını, çocuklarımızı bu elektronik atıklar ve yönetimi konusunda bilinçlendirmenin geleceğimiz açısından çok önemli olduğunu açıklayan Murat İlgar konuyla ilgili olarak uyarılarda bulundu.

Türkiye’nin ilk elektronik atık geri dönüşüm firması olan Exitcom, Kocaeli Kartepe’deki tesislerinde her türlü elektronik atığın dönüşümünü yapıyor. Buzdolabından floresana, tonerden bilgisayara kadar tüm atıklar otomatik makinelerde ayrıştırılıyor. Daha önce toplanıp yurt dışına gönderilen piller de Türkiye’de sadece bu tesiste geri dönüştürülüyor. Exitcom’un bir başka önemli hizmeti ise kişisel verileri barındıran elektronik materyallerin Avrupa standartlarında imha edilmesi.

 

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.