KADINLAR, ATA MİRASINI YERİNDE GÖRÜP, GEÇMİŞE YOLCULUK YAPTI

SİLİFKE GAZİ ÇİFTLİĞİ BU KEZ MERKEZDEN GELEN KADINLARI AĞIRLADI

Gündem Yayın: 22 Şubat 2024 - Perşembe - Güncelleme: 22.02.2024 06:55:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
43 okunma
Takip EtGoogle News

KADINLAR, ATA MİRASINI YERİNDE GÖRÜP, GEÇMİŞE YOLCULUK YAPTI

SİLİFKE GAZİ ÇİFTLİĞİ BU KEZ MERKEZDEN GELEN KADINLARI AĞIRLADI

Kent genelinde hayata geçirdiği projelerle kadın elinden üretimi ve kadın istihdamını destekleyen Mersin Büyükşehir Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı öncülüğünde merkezden gelen kadın kooperatif ve dernekleri ile üretici kadınları Silifke Gazi Çiftliği’nde buluşturdu.

Kadın kooperatif ve derneklerinden pek çok temsilcinin ve üretici kadınların katıldığı etkinlikte Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer de yer alarak, kadınlarla bir araya geldi. Mustafa Kemal Atatürk’ten kalan mirası yerinde görme şansı elde eden kadınlar, geçmişe yolculuk yaptıkları ve bol bol paylaşım içerisinde oldukları bir gün geçirdiler.

Kent genelinde hayata geçirdiği projelerle kadın elinden üretimi ve kadın istihdamını destekleyen Mersin Büyükşehir Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı öncülüğünde merkezden gelen kadın kooperatif ve dernekleri ile üretici kadınları Silifke Gazi Çiftliği’nde buluşturdu. Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden yapılandırdığı ve işlevsel hale getirdiği Silifke Gazi Çiftliği’nde, Silifkeli kadın üreticilerin ürettiği ürünler de satışa sunuluyor. Yöresel giysiler, el örgüleri, bebek için pike ve yorgan, yazmalar, çeyizlik eşyalar gibi pek çok el emeği ürün ince ince dokunarak atölyede yerlerini alıyor.

Kooperatifçiliğin ilk örneği olan Gazi Çiftliği’nde kadın ve çocukların sosyal hayata daha çok katılmalarını sağlayan; kadın atölyesi, çocuk atölyesi, çocuk oyun odası, kütüphane ve Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği oda da bulunuyor.

Kadın kooperatif ve derneklerinden pek çok temsilcinin ve üretici kadınların katıldığı etkinlikte Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer de yer alarak, kadınlarla bir araya geldi. Etkinlikte önce Mustafa Kemal Atatürk’ün bıraktığı miras Gazi Çiftliği’nin tarihi ile ilgili video izletildi. Ardından kadın atölyesinden faydalanan ve gönüllü olarak kadınların bir araya gelerek oluşturmuş olduğu koro, ziyaretçilere Türk Sanat Müziği’nin sevilen parçalarını seslendirdi. Merkezden gelen kadın kooperatif ve dernek temsilcileri, yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdiler.

Mustafa Kemal Atatürk’ten kalan mirası yerinde görme şansı elde edilen kadınlar, geçmişe yolculuk yaptıkları ve bol bol paylaşım içerisinde oldukları bir gün geçirdiler.

Etkinlik bitiminde Meral Seçer, daha önce atıl durumda bulunan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmet verilen Taşucu Atatürk Evi’ni de gezdi. Atatürk’ün doğduğu evin kopyası olarak tarihsel önem taşıyan Taşucu Atatürk Evi, İstanbul ve Ankara’dan sonra 3. olma özelliği taşıyor.

Seçer: “Atatürk, kooperatifçilik ateşini Silifke’nin Tekir Çiftliği’nde yaktı”

Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk kez 1936 yılında Silifke Gazi Çiftliği’nde kurduğunu dile getirerek, “Mustafa Kemal Atatürk kooperatifçiliğin önemini çok iyi biliyordu. Bunun üzerine hayatı boyunca çalışma yaptı. Anadolu’daki kooperatifçilik ateşini Silifke’nin Tekir Çiftliği’nde yaktı. Bizler de Atatürk’ün bıraktığı mirası Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi iş birliğinde yaşatmaya çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz” dedi.

Silifke Gazi Çiftliği’nde kurulan atölyeler sayesinde kadınların hem eğitim aldığını hem de sosyalleştiğini vurgulayan Seçer, “Burada kadınlar çocuklarıyla birlikte zaman geçiriyorlar. Birçok kadın, gönüllü olarak bir araya geliyor, çalışıyor, kurslar veriyor, üretim konusunda birbirlerine destek oluyor. Atatürk’ün yolunda gönüllü olarak ilerliyorlar” sözlerine yer verdi.

Kadınlar, Gazi Çiftliği’nde güzel bir geçirdi

Etkinlikten çok memnun kaldığını belirten Pınar Yılmaz, “Her şey çok güzeldi. Böyle bir etkinliği düzenlediği için Büyükşehir’e teşekkür ederim. Buraya ilk defa geldim ve çok beğendim. Burada kadınların emeği boşa gitmiyor ve karşılığını buluyor. Vahap Başkanımız, küçükten büyüğe herkesin ruhuna değiniyor. Onun hizmetlerini çok beğeniyorum” derken Kadın atölyesinden faydalanan Zübeyde Yılmaz da, “Şimdiye kadar çok şey öğrendim, saymakla bitmez. Çok değişik fikirler ortaya çıkıyor. Etkinlikten çok memnun kaldık” dedi.

Hayata Destek Derneği temsilcilerinden Psikolog Berna Yiğitbaş, “Kadınların; müzikle sanatla, elişi ürünleriyle buralarda olmaları ve üretime dâhil olmaları çok kıymetli. Gözlerinin parladığını gördüm” dedi. Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde olduklarını dile getiren Yiğitbaş, “Yeni yeni başlayan ve karşılıklı iş birliğiyle interaktif yürütülen bir sürecimiz var. Daha yolun başı ama başlamak bitirmenin büyük bir kısmıdır aslında. O yüzden çok kıymetli buluyorum” diye konuştu.

Susanoğlu Turizm Geliştirme Kooperatif Başkanı Şehbal Kurtar, etkinliği çok beğendiğini söyleyerek, “Büyükşehir Belediyesi’nin kadına verdiği değeri ve önemi bir kez daha gördük. Silifke, Erdemli, Narlıkuyu gibi dağlardan kıyılarına kadar bildiğim her yerde kadın eli değerleniyor” dedi.

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.