BAŞKAN SEÇER, ANAMUR, AYDINCIK VE BOZYAZI’DAKİ STK TEMSİLCİLERİYLE BULUŞTU

SEÇER : “BÖLGESEL AYRIM YAPMAYIZ, 5 YILDIR HER KONUDA YURTTAŞIMIZA DOKUNDUK,KOLTUĞU HİZMET ARACI OLARAK KULLANDIK, GELECEK DÖNEM PROJELERİMİZ HAZIR”

Gündem Yayın: 24 Şubat 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 24.02.2024 17:58:00
Editör -
Okuma Süresi: 19 dk.
66 okunma
Takip EtGoogle News

BAŞKAN SEÇER, ANAMUR, AYDINCIK VE BOZYAZI’DAKİ STK TEMSİLCİLERİYLE BULUŞTU

SEÇER : “BÖLGESEL AYRIM YAPMAYIZ, 5 YILDIR HER KONUDA YURTTAŞIMIZA DOKUNDUK”

“KOLTUĞU HİZMET ARACI OLARAK KULLANDIK, GELECEK DÖNEM PROJELERİMİZ HAZIR”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘Kent Katılımı Buluşmaları’ buluşmaları kapsamında Anamur, Aydıncık ve Bozyazı’da faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda Başkan Seçer, 5 yıl boyunca yapılan hizmetler ile önümüzdeki 5 yıllık süreçte yapılacak çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Toplantıda STK temsilcileri talep ve sorularını Seçer’e yöneltirken, Büyükşehir’in hizmetleri dolayısıyla da teşekkür etti

Hizmetleri yaparken bölgesel ayrım yapmadıklarına vurgu yapan Seçer, “Buranın yol ihtiyacı vardı ve biz de yapma kararı aldık. Ve bunu olması gerektiği gibi yaptık. 5 yıllık süre boyunca hiçbir işi yarım yapmadık” dedi.

Başkan Seçer, merkezde olduğu gibi ilçelerde de sosyal politikalara önem verdiklerini belirterek, “Mutlaka yatırımcı bir belediye başkanıyım ama bizim için esas olan öncelikli insan. Yani devlete ihtiyacı olanlara dokunmak. Biz bu konuda Türkiye'de sayılı bir belediyeyiz. Sosyal politikalarda Mersin Büyükşehir örnek belediyelerden biridir” dedi.

5 yıllık görev süresi boyunca Büyükşehir’in yol yapımından tarımsal desteklere, kooperatiflerden sosyal politikalara varıncaya kadar pek çok alanda hizmet ürettiğini, önümüzdeki dönemde de bu hizmetlerin artarak devam edeceğini dile getiren Seçer, “Biz çalıştık. Biz gece gündüz çalıştık. Koltuğu bir fors aracı olarak değil, bir hizmet aracı olarak kullandık” ifadelerini kullandı.

Tüm sorunları çözerek mali disipline sahip bir belediye ortaya çıkardıklarını belirten Seçer, “Şu anda mali disiplini en güçlü belediyelerin başında Mersin Büyükşehir Belediyesi gelir. Bu kadar ekonomik dalgalanmalara rağmen biz bunları tutturabiliyoruz. Çünkü mali disiplin var bizde. O konuda Mersin Büyükşehir Belediyesi emin ellerdedir, herkes bu konuda müsterih olsun” diye konuştu.

Parti ayrımı yapmaksızın kentteki her vatandaşı sevdiğini ve onların yanlarında olduğunu aktaran Seçer, “Bizim aklımız, fikrimiz, zihniyetimiz belli. Buradan asla bir yere sapmayız. Ben her yerde söylüyorum CHP’liyim, bu tabi ki doğaldır. Ama biz bir bütünüz. Ülkemizi seviyoruz” ifadelerine yer verdi.

Başkan Seçer, projelerinde ve hizmetlerinde önemli olanın süreklilik olduğunu anlatarak, ilerleyen dönemde birçok projesinin de altyapısının hazır olduğunu aktardı. Seçer, “Gelecek dönem 5 yılın bize edindirdiği kazanımlarla birçok projemiz hazır. 5 yılı çok güzel kullandık. Onun için ikinci 5 yılda çok daha hızlı koşacağım ve çok daha güzel hizmetler yapacağım. Bizim vizyonumuz, çıtamız çok yüksek” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘Kent Katılımı Buluşmaları’ buluşmaları kapsamında Anamur, Aydıncık ve Bozyazı’da faaliyet gösteren oda, dernek ve sendikaların temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda Başkan Seçer, 5 yıl boyunca yapılan hizmetler ile önümüzdeki 5 yıllık süreçte yapılacak çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Toplantıda STK temsilcileri talep ve sorularını Seçer’e yöneltirken, Büyükşehir’in hizmetleri dolayısıyla da teşekkür etti

Seçer: “Doğru ve güzel işler yaptığımızı görüyorum”

Toplantıda konuşan Başkan Vahap Seçer, Meclis üyelerinin ilçelerin eksiklerine dair verdiği bilgilerin yapılacak hizmetlere ışık tuttuğunu ifade ederek, “Meclis’teki görüşmelerde, buradan gelen bilgiler, diğer partilere ait Meclis üyelerinin katkıları, önerileri ya da eleştirileri bize önemli ışık tuttu. Zaman zaman Bozyazı’ya, Aydıncık’a, Anamur’a; bu bölgelere de gelip gelişmeleri yerinde görme imkânımız oldu. Anamur, Bozyazı ve Aydıncık mesafe olarak Mersin’den uzak ama gönlümüzün içinde bir yer. Doğru ve güzel işler yaptığımızı görüyorum” diye konuştu.

Anamur, Aydıncık ve Bozyazı’nın tarım kentleri olduğunu ve üretilen ürünlerin raf değeri yüksek ürünler olduğunu söyleyen Başkan Seçer, “Önemli bir tarım bölgesi” derken bu noktada yolun önemine de değindi. Daha önce yapılan yolların bataklığın üzerine sadece parke döşenen yollar olduğunu kaydeden Seçer, “Bu bölgelerde birçok noktada çalışmalar yaptık. Bataklıktı ve üzerindeki yollar öyle altyapısı olan yollar değildi. Üzerine parke çekilmiş, düzeltilmiş ya da asfalt çekilmiş. Biz buraya altyapı için binlerce ton taş çektik” ifadelerine yer verdi.

“Beş yıllık süre boyunca hiçbir işi yarım yapmadık”

Hizmetleri yaparken bölgesel ayrım yapmadıklarına vurgu yapan Seçer, “Buranın yol ihtiyacı vardı ve biz de yapma kararı aldık. Ve bunu olması gerektiği gibi yaptık. 5 yıllık süre boyunca hiçbir işi yarım yapmadık. Yasak savmak için yapmadık. Köy yollarını ve grup yollarını önemsedik” dedi. Her bölgenin yüzölçümüne göre grup yollarında çalışmalar yaptıklarını kaydeden Seçer, “Anamur’da son 4 yılda kullandığımız asfalt 35 bin ton. Aydıncık’ta 2 bin ton, Bozyazı’da 10 bin ton. Bu yıl Anamur’a 32 bin ton, Bozyazı’ya 20 bin ton, Aydıncık’a da 10 bin ton asfalt planladık” dedi.

“Her yurttaşa dokunduk”

Başkan Seçer, her konuda Mersin’in her noktasındaki yurttaşa dokunduklarını ifade ederek, “Sadece yol değil, her konuda yurttaşa dokunduk. Fide, fidan desteği, sulama borusu, hayvancılık desteği, büyükbaş hayvan yetiştiricilerine yem desteği, makine ekipman desteği, arıcılara ekipman ve bal sağım çadırı, güneş paneli desteği. Her zümreye, her meslek grubuna, her yurttaşa dokunma gayreti içerisinde olduk” dedi. Seçer, tarımsal destekleri her bölgenin üretim özelliklerine göre şekillendirildiğini kaydetti.

Mersin Büyükşehir sulama kooperatiflerinin GES projesine destek verecek

Gelecek 5 yılda üreticilere verdikleri en önemli sözün Güneş Enerji Santralleri (GES) desteği olduğunu söyleyen Seçer, “Sulama kooperatifleri çok yüksek elektrik faturaları ödüyorlar. En büyük şikayetleri bu. Sulama kooperatiflerinin elektrik enerjisi üretimi için yaptıkları Güneş Enerji Santralleri projesine Mersin Büyükşehir destek verecek. Gelecek 5 yılın tarım konusundaki en önemsediğimiz projesi budur” dedi.

“Sosyal politikalarda Mersin Büyükşehir örnek belediyelerden biridir”

Başkan Seçer, merkezde olduğu gibi ilçelerde de sosyal politikalara önem verdiklerini belirterek, “Mutlaka yatırımcı bir belediye başkanıyım. Yollara bu kadar para ayıran, Mersin’de raylı sistemler dönemini başlatan, metronun temelini atan, 47 kilometre tramvayı, hafif raylısı, yeraltı metrosu projesini hazırlayan, ilk etabının ihalesini yapıp temelini atan, bu kadar büyük yatırımlara giren bir belediye başkanıyız ama bizim için esas olan öncelikli insan. İnsanımızın hastası, insanımızın acısı, çocuğu, kadını, yaş almışı. Yani devlete ihtiyacı olanlara dokunmak. Biz bu konuda Türkiye'de sayılı bir belediyeyiz. Sosyal politikalarda Mersin Büyükşehir örnek belediyelerden biridir” dedi.

“Herkes sosyal politikaya başlar ama sürdürülebilir olamaz”

Mersin’in 48 noktasında günlük 10 bin kişilik yemek çıkarıldığını ve 3 çeşit yemeğin 10 liradan sunulduğunu söyleyen Seçer, sosyal politikalarda önemli olanın sürdürülebilirlik olduğuna dikkat çekti. Seçer, “Akşama kadar tarlada, tekstilde, sanayide çalışan bir kadının evine giderken beş çocuklu bir ailenin kocasıyla beraber 70 lira verip bir öğün yemek alması mucize gibi görülebilir. Ama Mersin Büyükşehir bunu yapıyor. 5 liraya ekmek üretip bunu vatandaşlarına veriyor” dedi. Büyükşehir’e kayıtlı Çölyak hastalarına glütensiz ekmek, un ve çeşitli gıdalar ulaştırıldığını anlatan Seçer, “Önemli olan işe başlamak kadar sürdürmektir. Herkes sosyal politikaya başlar ama sürdürülebilir olamaz” dedi.

“Sosyal belediyecilik, hizmet üretmektir”

Büyükşehir olarak sosyal politikalara oldukça önem verdiklerini vurgulayan Seçer, Büyükşehir’in ‘Evde Sağlık ve Bakım’ hizmeti olduğunu dile getirdi. Hasta ve hasta yakınları için bu hizmetin büyük kolaylık sağladığını dile getiren Seçer, “Sosyal belediyecilik böyle bir şeydir. Her belediyenin bunu yapma zorunluluğu vardır. Belediyecilik sadece yol yapmak, ağaç budamak veya sinekle mücadele etmek demek değildir. Bu ve bunun gibi birçok konuda hizmet etmektir” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin eğitim konusunda önemli hizmetleri olduğunu aktaran Seçer, YKS öğrencilerinin sınav ücretlerini de Büyükşehir’in karşıladığını belirtti. Seçer, “İlk yıl üniversiteyi kazanan lisans, ön lisans öğrencilerimiz bizden ‘eğitim yardımı’ alıyor. Anamur’dan, Çamlıyayla’da, Tarsus’tan, Mut’tan; nereden müracaat ederse etsin, yeter ki burada ikamet ediyor olsun. Sosyal belediyecilik budur diye düşünüyoruz ve bu uygulamalarımızı yeni projelerle artırarak sürdürmeye kararlıyız” diye konuştu.

“Koltuğu bir hizmet aracı olarak kullandık”

5 yıllık görev süresi boyunca Büyükşehir’in yol yapımından tarımsal desteklere, kooperatiflerden sosyal politikalara varıncaya kadar pek çok alanda hizmet ürettiğini, önümüzdeki dönemde de bu hizmetlerin artarak devam edeceğini dile getiren Seçer, “Biz çalıştık. Biz gece gündüz çalıştık. Koltuğu bir fors aracı olarak değil, bir hizmet aracı olarak kullandık” ifadelerini kullandı.

Anamur’da yapılacak olan Toptancı Sebze ve Meyve Hali’nin hafriyat işlerinin tamamlandığını aktaran Seçer, ilçeye kısa süre içerisinde Kültür Merkezi yapacaklarını söyledi. Bölgedeki tüm ilçelere Gençlik Merkezi yapacaklarını aktaran Başkan Seçer, yol yapım çalışmalarının da aralıksız süreceğini belirterek “Eksik kalan bir şey olmayacak. Yine grup yolları, ana caddeler medeni bir kentte olduğu ölçüde gayet düzgün, doğru ve iyi olacak. Bu konuda hiç endişeniz olmasın” dedi.

“Kredi ve hibeler ikinci 5 yıl için çok önemli bir kazanım oldu”

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (MESKİ) şimdiye kadar sadece Anamur’a 181 milyon TL tutarında yatırım yaptığını ve bu rakamın yeni dönemde planlanan çalışmalar ile birlikte 903 milyon TL’yi bulacağını ifade eden Seçer, “MESKİ yatırımlarında kredi bulmazsanız yatırım yapamazsınız. Biz şu anda deprem ve mülteci fonu ile kişisel girişimlerimiz sayesinde 156 milyon Euro, yani yaklaşık 5 milyar TL’nin üzerinde bir finansman temin ettik. Anamur’dan Tarsus’a kadar özellikle kanalizasyon, atık su arıtma gibi bütün önemli projelerin kredilerini bulduk. Yapacağımız atık su arıtma tesislerinin, kanalizasyon, altyapı çalışmalarının tamamının kredisini hibe ya da uygun maliyetli krediler şeklinde tamamladık” diye konuştu. Bu durumun MESKİ’nin hareket kabiliyetini artırdığını dile getiren Seçer, “Bu kredi ve hibeler ikinci 5 yıl için çok önemli bir kazanım oldu. Bize bazı çalışmaları kendi öz gelirlerimizle başlatma imkanı sundu” dedi.

“Mali disiplini en güçlü belediyelerin başında Mersin Büyükşehir Belediyesi gelir”

Büyükşehir Belediyesi gibi kurumlarda maddi dengeyi kurmanın kolay olmadığını ancak çok önemli olduğunu aktaran Seçer, gelinen noktada tüm sorunları çözerek mali disipline sahip bir belediye ortaya çıkardıklarını kaydetti. Seçer, “Şu anda mali disiplini en güçlü belediyelerin başında Mersin Büyükşehir Belediyesi gelir. Geldiğimizde konsolide bütçeyle borç stoku oranı denkti. O da abartılı, şişirilmiş, yüzde 70 gerçekleşme oranı olan bir bütçe. Ama bu yıl gider bütçemiz yüzde 90.2, gelir bütçemiz ise yüzde 104 oranında gerçekleşti. Bunlar yüksek oranlardır. Biz de hep yüzde 90’ın üstünde. Bu kadar ekonomik dalgalanmalara rağmen biz bunları tutturabiliyoruz. Çünkü mali disiplin var bizde. O konuda Mersin Büyükşehir Belediyesi emin ellerdedir, herkes bu konuda müsterih olsun” ifadelerini kullandı.

“Biz ayrımcılık yapamayız”

CHP Anamur Belediye Başkan Adayı Durmuş Deniz ile birlikte önümüzdeki dönemde birçok önemli projeye imza atacaklarını söyleyen Seçer, Anamurlulardan 31 Mart 2024 seçimlerinde Anamur’da Durmuş Deniz’e Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde ise kendisine destek olmalarını istedi ve şunları kaydetti:

“Anamur’a hizmet ederken, köylerin yolunu, sosyal destekleri, tarımsal destekleri, caddeleri ve diğer tüm hizmetleri o mahalleden, köyden, aileden çıkan oy sayısına bakmadan yaptık. Benim vicdanım var, bende Cumhuriyet Halk Partisi ahlakı var, biz ayrımcılık yapamayız. Program dahilinde, olması gereken, ihtiyacı olana hizmet yapıyoruz. Oy kullanırken buna bakılması gerektiğini düşünüyorum ve Durmuş Deniz adına da Vahap Seçer adına da oylarınıza talibiz.”

İkinci 5 yılında gerçekleştireceği projeler hakkında da katılımcılara bilgi veren Başkan Seçer, sosyal konuttan raylı sisteme yaşamın farklı alanlarını ilgilendiren çalışmalar ile Mersinlilere en kaliteli hizmetleri sunmaya devam edeceklerini söyledi. Seçer, “Yeni dönemde 3 temel büyük projemden bir tanesi sosyal konut, bir tanesi raylı sistem, temelini attığımız metroyu bitirmek, Tarsus’a bir tramvay sözüm var onu başlatmak, bir diğeri Mersin Müftü Deresi’nde; 500 dönümlük bir park yapacağız” ifadelerine yer verdi.

“Otluca Projesi kentin 100 yıllık su ihtiyacına cevap verebilecek bir proje”

Başkan Seçer, ikinci 5 yılında Otluca Projesi’ne bir çözüm bulacaklarını belirterek, “Anamur’la ilgili Otluca Projesi’ni önemsiyoruz. Bana göre kentin 100 yıllık su ihtiyacına cevap verebilecek bir proje. Şartlarımızı zorlayacağız, mutlaka oraya da bir çözüm üreteceğiz ve o projeyi Anamurlulara kazandıracağız” dedi.

“Biz bir bütünüz. Ülkemizi seviyoruz”

Parti ayrımı yapmaksızın kentteki her vatandaşı sevdiğini ve onların yanlarında olduğunu aktaran Seçer, “Bizim aklımız, fikrimiz, zihniyetimiz belli. Buradan asla bir yere sapmayız. Ben her yerde söylüyorum CHP’liyim, bu tabi ki doğaldır. Ama bu demek değildir ki AK Partiliyi sevmiyoruz. İnsan olarak seveceksin. MHP’lisi, İYİ Parti’lisi, Saadet Parti’lisi, DEVA Parti’lisi, Gelecek Parti’lisi; biri muhafazakar, biri milliyetçi, biri milliyetçi muhafazakar. Ben sosyal demokrat, Atatürkçü, Atatürk milliyetçisi bir insanım. Ama biz bir bütünüz. Ülkemizi seviyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Bizim vizyonumuz, çıtamız çok yüksek”

Başkan Seçer, projelerinde ve hizmetlerinde önemli olanın süreklilik olduğunu anlatarak, ilerleyen dönemde birçok projesinin de altyapısının hazır olduğunu aktardı. Seçer, “Gelecek dönem 5 yılın bize edindirdiği kazanımlarla birçok projemiz hazır. Öyle kolay değil. Ciddi işler yapmak, büyük projeler, zamanınızı alıyor. Yeni bir vizyon katmak, bir kentin geleceğinde rol oynayabilmek, bunun adına yapılan çalışmalar biraz zaman istiyor. Biz bu zamanı değerli kullandık. 5 yılı çok güzel kullandık. Onun için ikinci 5 yılda çok daha hızlı koşacağım ve çok daha güzel hizmetler yapacağım. Biz Mersin’i örnek bir kent yapmak istiyoruz. Model bir kent, belediyecilikte model bir belediye haline getirmek istiyorum. Bizim vizyonumuz, çıtamız çok yüksek” ifadelerine yer verdi.

“Somut şeyler söylemek, somut şeyler yapmak gerekiyor”

Yaptıkları her hizmeti somut örnekleri üzerinden anlattığını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, siyasi rakipleri tarafından Mersinlilere verilen soyut vaatlerle ilgili, “Ben yaptığımız hizmetleri size tane tane anlattım. ‘Ben size insan odaklı belediyecilik yapacağım’. ‘Çevre dostu belediyecilik yapacağım’ diyorlar. Biz çevre düşmanı mıyız? ‘Hayvan dostu belediyecilik yapacağım’ deniyor. Ne yapacaksın barınak mı yapacaksın? Kısırlaştırma merkezi mi yapacaksın?. ‘Kadın dostu bir belediye’.. iyi de biz zaten kadınlara tarım destekleri veriyoruz, işletmeler kuruyoruz, üretici kadın pazarları kuruyoruz. Biz onların yanındayız. Kadınlar, çalışsın üretsin. Somut şeyler söylemek, somut şeyler yapmak gerekiyor” dedi.

Anamur mevcut belediye başkanı ile göreve geldikten sonraki ilk dönemlerde koordineli çalıştıklarını ancak sonrasında ‘Siyaset’ nedeni ile bu durumun ortadan kalktığını söyleyen Seçer, “Eş güdümlü, koordineli, uzlaşarak, anlaşarak çalışması durumunda çok değerli ve güzel hizmetler olacaktı. Aramızdaki birkaç davalık konuların hepsi için oturduk iki medeni başkan gibi uzlaştık. Ama keşke devamı gelseydi, keşke siyaset girmeseydi. Durmuş Başkan, Cumhuriyet Halk Partili bir belediye başkanı olacak. Onun için daha eş güdümlü, daha iyi, aramıza siyasetin girmeyeceği bir uzlaşıyla çalıştığımız takdirde çok daha güzel hizmetler olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Deniz: “Tevazu, hoşgörü ve işbirliğine dayalı bir anlayışıyla yöneteceğiz”

CHP Anamur Belediye Başkan Adayı Durmuş Deniz, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde olarak bölgeye hizmetleri artıracaklarını söyledi. Deniz, “Tevazu, hoşgörü ve işbirliğine dayalı bir yönetim anlayışıyla kentimizi hep beraber yöneteceğiz” dedi. Başkan Seçer’in kendilerinin önünü açtığını sözlerine ekleyen Deniz, Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal belediyecilikte örnek olduğunu söyleyerek, “Hastası olan yaşlı kadın Mersin’de eskiden arabanın için uyuduğunu şimdi ise otelde kaldığını söyledi. Okuyan öğrencilerin üniversite eğitim yardımı ve dershane hizmetlerinden dolayı yüzleri gördü. Çobanlarımıza yem ve koyun desteği verilerek köyden kente göçün önü kesilmeye çalışıldı. Özellikle geçen hafta bir çoban evini ziyarete gittim. Başkanımız yazın susuz kalan çobanlara Mersin Büyükşehir olarak tüm Toroslar’da su dağıtım hizmeti verdi. Bu çok büyük bir hizmetti, duygulanarak anlattılar” dedi.

Toplantı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.