TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU OCAK AYI OLAĞAN TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Borsa Meclis Toplantısı öncesi yapılan toplantıda, Yönetim Kurulunun bir aylık çalışmasıyla ilgili konular görüşüldü, borsanın tarımsal üretime ve ticaretine olan katkısı da istişare edildi

Gündem Yayın: 03 Şubat 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 03.02.2024 07:10:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
50 okunma
Takip EtGoogle News

TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU OCAK AYI OLAĞAN TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Borsa Meclis Toplantısı öncesi, Yönetim Kurulunun bir aylık çalışmasıyla ilgili konuların görüşüldüğü toplantıda Borsanın tarımsal üretime ve ticaretine olan katkısıda istişare edildi.

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, Mersin’in sahip olduğu 3 milyon dekar tarım arazisinin 1 milyon dekarına sahip Tarsus’un, sahip olduğu tarımsal gücü ile lokomotif bir kent konumunda olduğunu söyledi.

Mustafa Teke yaptığı açıklamada, Tarsus’un tarımsal potansiyeli hakkında bilgiler verdi.

Tarsus’un, tarla bitkileri üretiminde Mersin İl’inin yüzde 75’ini karşıladığını belirten Başkan Teke, “Mersin İl’inin toplam sebze üretiminin yüzde 38’ini de Tarsus karşılıyor. Bunun yanı sıra Mersin’in örtü altı sebze ve meyve üretiminin yüzde 25’i karşılayan Tarsus, nar dahil Mersin’in narenciye üretiminin yüzde 43’ünde söz sahibi konumundadır. Mersin’in meyve üretiminin yüzde 34’ünü karşılayan Tarsus, diğer bir ifadeyle Mersin’in tarımsal üretiminin yüzde 37’sini tek başına üreterek sağladığı üretim değeri ise 35 milyar TL civarındadır” dedi.

Mersin ve Adana arasında sıkışıp kalan Tarsus’un, tarımda yaklaşık 35 milyar TL’lık gayri safi üretim değeri ile bu 2 İl’in yüzde 40’lık tarımsal üretim payına sahip olduğunun altını çizen Borsa Başkanı Mustafa Teke “Bu büyüklükte ekonomik envantere sahip başka bir ilçe de yoktur. Tarsus Ticaret Borsamızın kıymetli üyelerinin tarımda yarattığı istihdam 40-50 binleri geçmektedir. Tarsus Ticaret Borsası, Tarsus ilçesinin toplam tahakkuk eden tarımsal verginin yüzde 43’ünü devlete vergi olarak kazandırmıştır” ifadesini kullandı.

“İhracatta son 5 yılda Tarsus Ticaret Borsası’nın yürüttüğü URGE Projesi ile Tarsus’a etkisi 17 milyon TL’den 180 milyon TL’ye çıkmıştır” diyen Başkan Teke “Tarsus Ticaret Borsası, bölgesindeki ilk 40 bin tonluk Lisanslı Deposu ile Türkiye’deki 187 Lisanslı Depo arasında 2 yılda 40. sıraya yükselmiştir. Şunun altını çizerek belirtmek isterim ki, Borsamız 2 GES tesisi ile yılda 500 bin kwh elektrik üretiyor. TOBB akreditasyon sistemi kapsamında 365 Oda ve Borsa içinde Tarsus Ticaret Borsası, Borsalar içinde akreditasyon birincisi olmuştur” şeklinde sözlerini tamamladı..

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.