PROF. DR. İLBER ORTAYLI, CUMHURİYET’İN 100. YIL KUTLAMALARINI ELEŞTİRDİ

PROF. DR. İLBER ORTAYLI: BU ŞEKİLDE BİR KUTLAMA OLMAZ; KİMSE KUSURA BAKMASIN TÜRKLER CUMHURİYETLERİNE SAHİP ÇIKMADILAR!

Gündem Yayın: 25 Ekim 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 25.10.2023 09:33:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
141 okunma
Takip EtGoogle News

PROF. DR. İLBER ORTAYLI, CUMHURİYET’İN 100. YIL KUTLAMALARINI ELEŞTİRDİ

 PROF. DR. İLBER ORTAYLI: BU ŞEKİLDE BİR KUTLAMA OLMAZ; KİMSE KUSURA BAKMASIN TÜRKLER CUMHURİYETLERİNE SAHİP ÇIKMADILAR!

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cumhuriyet’in 100. Yıl Kutlamalarını Eleştirdi “Cumhuriyetimizin 100. yılındayız. Bu şekilde bir kutlama olmaz. Hiçbir cumhuriyet 100. yılını böyle kutlamadı” diyen Ortaylı, “Kimse kusura bakmasın; Türkler Cumhuriyetlerine saygı göstermediler, sahip çıkmadılar. Umarım 150. yılda başka bir tablo ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başlkanlığı, Cumhuriyet’in 100. Yılı dolayısıyla bir program açıkladı. Ancak TRT başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluş Gazze’de yaşanan savaş dolayısıyla kutlamaları erteledi. Ortaylı, sosyal medya hesabından tepkisini şöyle ifade etti:

“Halkımız Cumhuriyet’in getirdiklerinin, kazançlarının farkında değil. Atatürk’ün hayali nedir, burası nasıl bir coğrafyadır, etrafındaki şartlar nasıldır? Bunlar üzerine bir düşünme yok. Sorgulamadan, farkında olmadan yaşayıp gidiyoruz. Bu durum hem seçmene hem de seçilene sorumsuzluk getiriyor.

Cumhuriyetimizin 100. yılındayız. Bu şekilde bir kutlama olmaz. Hiçbir cumhuriyet 100. yılını böyle kutlamadı. Dünyada umumi vicdanın zayıf olduğu ülke ABD'dir, çünkü Amerikalılar tuhaf bir millet. Onlar için "United States" önemlidir; kendi "state"leri geri planda kalır yahut onunla övünür ama törenlerle kutsamaz. Mesela herhangi bir imparatorluğun idare edilen azınlık mensubu insanları vardır. “Tanrı Çar’ı korusun ve bizden uzak tutsun” sözü onlardan gelir. Devletin bulunması güvencedir ama bizden de uzak dursun, benim değil diye bakılır. Amerika’da böyle bir tuhaflık vardır ama orada bile böyle 50 yılda, 100 yılda bir gelen günler kutlanır.

Fransa gibi ülkelerde ise bu tamamen bir millî meseledir, Cumhuriyet’in kutlanması. Monarşinin 200., 300. yılı kutlanıyor. İnsanlar bunu benimsiyor. Romanov’lar çok sevilen Rus hanedanı olmamasına rağmen Ruslar Romanov’ları kutladılar.

Memleketimizde ise Cumhuriyet’e saygıyı insanlar göstermedi. Kimse kusura bakmasın; Türkler Cumhuriyetlerine saygı göstermediler, sahip çıkmadılar. Umarım 150. yılda başka bir tablo ortaya çıkar.”

Kaynak: T24

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.