MESKİ’NİN ÇEVRE DOSTU ATIKSU ARITMA TESİSLERİ, İNCELEMELERDEN BAŞARIYLA GEÇİYOR

25 adet atıksu arıtma tesisini en verimli şekilde işleten MESKİ Genel Müdürlüğü’nün Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi, EBRD yetkilileri tarafından yapılan incelemelerde tam not aldı

Gündem Yayın: 14 Eylül 2023 - Perşembe - Güncelleme: 14.09.2023 08:26:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
131 okunma
Takip EtGoogle News

MESKİ’NİN ÇEVRE DOSTU ATIKSU ARITMA TESİSLERİ, İNCELEMELERDEN BAŞARIYLA GEÇİYOR

EBRD YETKİLİLERİ ZİYARETTEN MEMNUN KALDI

25 adet atıksu arıtma tesisini en verimli şekilde işleten MESKİ Genel Müdürlüğü’nün Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi, EBRD yetkilileri tarafından yapılan incelemelerde tam not aldı. İleri biyolojik arıtmaya sahip çevre dostu tesisin elektrik ihtiyacı, tesiste üretilen biyogazdan sağlanıyor. EBRD yetkilileri tarafından teknik incelemelerde bulunulan Silifke Atıksu Arıtma Tesisi ise yüzde 95 verimlilikle çalışıyor. Çevre ve halk sağlığını ön planda tutan MESKİ, tüm atıksu arıtma tesislerindeki çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi, EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) kredi kuruluşu yetkilileri tarafından yapılan incelemelerde tam not aldı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in öncülüğünde çevre sağlığı ile ekolojik dengenin sağlanmasına hassasiyet gösteren MESKİ’nin, 55 bin metreküp/gün kapasiteye sahip olacak şekilde tasarlanan Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi’nde karbon, azot ve fosfor gideriminin yanı sıra çamur arıtımı ile ileri biyolojik arıtma gerçekleştiriliyor. Çevre dostu tesisin elektrik tüketiminin büyük kısmı, tesiste üretilen biyogazdan karşılanıyor.

EBRD yetkilileri, MESKİ Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi ziyaretinden memnun kaldı

MESKİ Genel Müdürlüğü’nü atıksu arıtma tesislerini en verimli ve donanımlı şekilde işletmeye devam ediyor. EBRD kredi kuruluşundan alınan kredi ile 2016 yılında yapımına başlanan ve 2019 yılında faaliyete geçen MESKİ Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi’ne, EBRD kredi kuruluşu yetkilileri tarafından incelemelerde bulunuldu. Kesintisiz bir şekilde bakım ve onarımları yapılarak işletilen tesise yapılan ziyarette, tesisin gerek proses gerekse süreç yönetimleri EBRD yetkilileri tarafından övgüyle değerlendirildi. Ziyarette, proje aşamasından beri EBRD tarafından takip edilen tesisin; mevcut işletme şartları, çıkış suyu kalitesi, koku giderme üniteleri, yapılan iyileştirme çalışmaları ile çevre iznini almaya hak kazanması üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu. Ziyarete katılan EBRD yetkilileri, yaptıkları değerlendirmeler sonucunda mevcut işletmenin kalitesinden memnuniyet duydu.

MESKİ Silifke Atıksu Arıtma Tesisi yüzde 95 verimlilikle çalışmaya devam ediyor

EBRD yetkilileri, Silifke Atıksu Arıtma Tesisi’nde de teknik incelemelerde bulundu.  21 bin metreküp/gün kapasiteye sahip birincil, ikincil arıtım ve çamur susuzlaştırma proseslerini içeren tesisin ileri biyolojik arıtmaya çevrilmesi ve kapasite artışı ile ilgili projeler tamamlandı. Bu kapsamda EBRD kredi kuruluşu tarafından gerçekleştirilen ziyarette, yeni atıksu arıtma tesisi inşa edilene kadar mevcut prosesin maksimum verimde çalıştırılması için yapılan revizyonlar ve yenilemeler EBRD yetkililerine detaylı bir şekilde anlatıldı. Ziyarette, mevcut prosesin yüzde 95 verimlilikle çalıştığı da yetkililere belirtildi.

Ayrıca, MESKİ’nin atıksu arıtma tesislerinin çıkış yapısına kurulan SAİS (Sürekli Atıksu İzleme Sistemi) ile arıtılmış çıkış suyu parametreleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da sürekli olarak izleniyor. MESKİ, vatandaşların Mersin sahillerinde güvenle denize girebilmesi için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.