FELSEFENİN KENTİ TARSUS’TA ARATOS FELSEFE DERGİSİ 20. YILINDA
ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 126. SAYISI YAYINLANDI
FELSEFENİN KENTİ TARSUS’TA ARATOS FELSEFE DERGİSİ 20. YILINDA
ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 126. SAYISI YAYINLANDI
Türkiye’nin en uzun süreli dergileri arasına giren Aratos Felsefe dergisi 20. yılında.
Tarsus’ta yayınlanan Aratos tarih, felsefe, kültür ve sanat dergisinin 126. sayısı çıktı. Dergi adını Antik Çağ’da yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci (astronom) Tarsuslu filozof Aratos’tan alıyor.
Aratos dergisi, 126. sayını yakın zamanda yaşamını yitiren Türkiye’nin önde gelen felsefecilerinden Prof. Dr. Afşar Timuçin’a ayırdı.
Aratos dergisinin 126. sayında, yazılarıyla yer alan konular ve yazarlar şöyle, “Aratos’un İzinde Felsefenin Yolunda 20 Yıl/Sunu (Uğur Pişmanlık), Felsefenin Savaşçıları (Prof. Dr. Afşar Timuçin), Çizgiyle/Düşündüren Karikatürler (Özer Aydoğan), Niçin Varoluşculuk ve Yapısalcılık Değil? (Prof. Dr. Zehragül Aşkın) Afşar Timuçin’in Düşünür Kimliği ve Felsefe Anlayışı (Doç. Dr. Mustafa Günay), Aratos Dergisi Yazarını ve Felsefe Okulu Hocasını Yitirdi/Afşar Timuçin, Felsefe, Akıl ve Aydınlanma (Uğur Pişmanlık), Kendini Bilmek Üzerine Çeşitlemeler! (Abdullah Dörtlemez), 3. Uluslararası Tarsus Festivaline Felsefe Damgasını Vuracak (Felsefe Programı).
Derginin yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın Aratos felsefe dergisinin 20. yılına dair, Aratos’un Tarsus’un en uzun süreli ve tek entelektüel yayını olduğunu belirterek, “Dergimiz 20 yılında, Tarsuslu filozof Aratos’un izinde ve felsefenin yoluna devam ediyor.
Bu yıl Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 1-3 Kasım tarihlerinde yapacağı 3. Uluslararası Tarsus Festivali’nin Aratos dergisi olarak felsefe oturumları yapılması, felsefe belgesel filmlerinin gösterimi ve Aratos Felsefe dergisi Tarsus kitapları yayın standı açılmasını önerilerdik.
3. Uluslararası Tarsus Festival programının felsefeyle ilgili bölümüne sayfalarımızda yer verdik.
İkincisi, Uluslararası festivalden bir ay sonra 7 Aralık’ta Dünya Felsefe Günü nedeniyle, önceki yıllarda Tarsus Belediyesi ile ortaklaşa yaptığımız Tarsus Felsefe Festivali’nin 4.’cüsünü Aratos dergisi olarak yalnız gerçekleştireceğiz.
Üçüncüsü, geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz, Türkiye’de felsefenin önce gelen isimlerinden, Aratos dergisi yazarlarından, yayın kurulu üyemiz ve Aratos Felsefe Okulu hocalarımızdan Prof. Dr. Afşar Timuçin’e sayfalarımızı ayırdık.
15. yılına giren Aratos Felsefe Okulu derslerine Aralık ayı itibariyle Tadeka binasında başlayacaktır.
2002’de Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar kitabının yayınıyla başlayan, 2004 yılında Aratos dergisinin yola çıkışıyla devam eden, 2006 Aratos Yayınları’nın kitapları, 2007’de Aratos Felsefe Günleri’nin düzenlenmesi, 2011’de Aratos Felsefe Okulu’nun kuruluşu ve derslere başlaması, Aratos Kültür Sanatevi’nin kurulması belli başlı çabalardır.
Aratos Felsefe Dergisi olarak bütün bu çabalarımız, hem yaşadığımız kentte, hem ülkede görünür oldu, takip edildi, takdir edildi. Tarsus’u felsefenin kenti yapma çabalarımızın görünürlüğünün artmasının sonucu olarak yerel yönetimler duyarsız kalmadı ve birlikte adımlar attık.
Aratos dergisi olarak Tarsus Belediyesi’yle ortaklaşa 2021-2022 ve 2023’te Tarsus Felsefe Festivali yaptık. Bu yıl 4. Tarsus Felsefe Festivali’ni gerçekleştireceğiz. Yine 2022’de Türkiye Felsefe Kurumu, Aratos Felsefe Dergisi ve Tarsus Belediyesi olarak “Anadolu’da Felseye Yolculuk” başlıklı felsefe etkinliğini yaptık.
2024’te Mersin Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte ‘1. Aratos Felsefe Sempozyumu’nu hayata geçirdik. Devamı 2025 yılında yapılacaktır” diye konuştu.