BÜYÜKŞEHİR OTİZM MERKEZİ’NDE ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR
MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN OTİZM AİLE DANIŞMA MERKEZİ, AİLELERE DE REHBERLİK EDİYOR

BÜYÜKŞEHİR OTİZM MERKEZİ’NDE ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR
MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN OTİZM AİLE DANIŞMA MERKEZİ, AİLELERE DE REHBERLİK EDİYOR
Otizme yönelik toplumsal farkındalığı artırma misyonuyla özel çocukların ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmeye devam eden Mersin Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği ücretsiz Otizm Aile Danışma Merkezi ile geniş çaplı hizmetler sunmayı sürdürüyor.
Merkezde özel eğitim, duyu bütünleme ve psikolojik danışmanlık hizmetinin yanı sıra, uzman eğitmenler eşliğinde çocuklara gelişim değerlendirme hizmeti de sunuluyor. Bu sayede çocukların gelişiminde aksayan yönler erken dönemde tespit edilerek, gerekli önlemler zamanında alınabiliyor. Aileler ise bu süreçte hem bilinçleniyor, hem de çocuklarının gelişimini en sağlıklı şekilde yönetebilmeleri için uzman rehberliğinde destekleniyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyete kazandırdığı ücretsiz Otizm Aile Danışma Merkezi, otizm tanılı çocuklar ve ailelerine umut olmaya devam ediyor. Otizmli çocukların yalnızca eğitimsel değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını da gözeten merkez; sunduğu ücretsiz ve bütüncül hizmetlerle hem çocukların gelişimine katkı sağlıyor, hem de ailelerin bu süreci daha sağlıklı yönetmesine destek veriyor.
Merkezde özel eğitim, duyu bütünleme ve psikolojik danışmanlık hizmetinin yanı sıra, uzman eğitmenler eşliğinde çocuklara gelişim değerlendirmesi hizmeti de sunuluyor. Gerçekleştirilen gelişim değerlendirmeleri sayesinde; çocukların bilişsel, motor, sosyal ve dil alanlarındaki güçlü ve desteklenmesi gereken yönleri bilimsel verilerle ortaya konuluyor. Yapılan değerlendirmeler sadece bir teşhis değil, aynı zamanda çocuğa özel eğitim planının temelini oluşturuyor. Bu sayede hem eğitimsel müdahaleler erken dönemde planlanabiliyor, hem de çocuğun potansiyelini en verimli şekilde ortaya koyabileceği alanlara odaklanılıyor.
Aileler ise bu süreçte hem bilinçleniyor, hem de çocuklarının gelişimini en sağlıklı şekilde yönetebilmeleri için uzman rehberliğinde destekleniyor. Gelişim değerlendirmesi hizmeti, otizmli çocukların hayata daha sağlam adımlarla katılmasını sağlarken; ailelerin de bu süreci daha güvenli, bilinçli ve umut dolu bir şekilde yönetmesine yardımcı oluyor.
Yıldırım: “Merkezimizde şimdiye kadar 5 binden fazla seans yaptık”
Otizm Aile Danışma Merkezi Sorumlusu Fizyoterapist Bilge Yıldırım, 0-72 ay arası Otizm Spektrum Bozukluk tanısı konan çocuklara özel eğitim, duyu bütünleme, grup eğitimleri ve gelişimsel danışmanlık hizmetlerinin devam ettiğini dile getirdi. Bu ücretsiz eğitimlerin yanı sıra, ailelilere yönelik psikolojik danışmanlık hizmeti de verdiklerini vurgulayan Yıldırım, “Merkezimizde şimdiye kadar 5 binden fazla seans yaptık. Ailelerimiz, çocukları dersteyken kendileri de psikolojik danışmanlık hizmeti aldıkları için çok mutlular. 0- 72 ay arasındaki tüm otizmli çocuklarımızı merkezimize bekliyoruz. Gelişim değerlendirmesi hizmetiyle, çocuklarımızın aldıkları eğitimle birlikte hangi aşamaya geldiklerini somut bir şekilde görebiliyoruz. Bu da bizim programımızı belirlememiz açısından çok önemli bir rol oynuyor” ifadelerini kullandı.
Aslan: “Gelişim değerlendirmesi ile çocukların güçlü ve zayıf alanlarını görüyoruz”
Büyükşehir Otizm Aile Danışma Merkezi’nde görev yapan Uzman Psikolog Dila Aslan, gelişim değerlendirmesi testleri ile çocukların gelişiminin takibini belirli aralıklarla yaptıklarını söyleyerek, “Burada çocuklarımıza belli yönergeler vererek, bazı değerlendirmeler uyguluyoruz. Bu değerlendirmeler sonrasında, ailelere sorular sorarak çocuklarımızın gelişimini gözlemlemiş oluyoruz. Merkezimizde multidisipliner bir eğitim anlayışına sahibiz. Çocuklarımızın zayıf yönlerini güçlendirmek adına, ilgili terapist ve öğretmenleriyle diyalog kurarak bir yol haritası belirliyoruz. Aynı zamanda çocuklarımızın güçlü yönlerini daha çok ön plana çıkarmak adına, merkezden faydalanan tüm çocuklarımıza ailelerle birlikte gelişimsel değerlendirme uyguluyoruz” dedi.
“Bu süreçte ailelerimizin yanında olmak bizler için çok kıymetli”
Gelişim değerlendirmesi sayesinde verilen eğitimler sonrasında çocuklardaki ilerlemenin rahatlıkla gözlemlenebileceğini aktaran Aslan, çocukların eğitim almadan önce ve sonrasını bu sayede karşılaştırabildiklerini de ifade etti. Aslan, “Bir testör olarak çocuğumuzun 6 ay ya da 1 yıl önceki hallerini bildiğimiz için, ailelerimize çocuklarımızın gelişimini gördüğümüz noktalarda geri bildirim veriyoruz. Aileler için bu sürecin çok zorlu geçtiğini biliyoruz. Bu yüzden merkezimizde bireysel terapi hizmetinin yanı sıra, ebeveyn danışmanlığı hizmeti de sunmaktayız. Ailelerimizin bu süreçte yanlarında olmak bizler için çok kıymetli” şeklinde konuştu.
Avar: “Büyükşehir Otizm Aile Danışma Merkezi, bize umut olan bir yer”
Çocuğu 1 yıldır Büyükşehir’in Otizm Aile Danışma Merkezi’nden faydalanan Melisa Avar; duyu bütünleme, özel eğitim, gelişim değerlendirmesi gibi şimdiye kadar merkezde verilen bütün hizmetlerden ücretsiz bir şekilde faydalandıklarını ve bu eğitimler sayesinde oğlunun gelişiminde çok fazla yol aldıklarını kaydetti. Daha önceki süreçte oğlunun ağır otizm sayılabilecek bir evredeyken, şu anda hafif- orta düzey otizm seviyesinde olduğunu belirten Avar, “Gelişim değerlendirmesi bizim için çok kıymetli. Çünkü çocuklarımızın gelişim düzeyinin hangi aşamada olduğunu anlamadan, bizim yaptığımız şeylerin etkisi çok fazla olamayabiliyor. Burası bize umut olan bir yer. Burada çok fazla ders alabiliyoruz ve otizmde ne kadar çok ders alabilirsek eğitim o kadar hızlı ilerliyor. Çocuklarımız da bir o kadar güzel gelişebiliyor. Çocuğumun gidişatı beni çok mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

