BÜYÜKŞEHİR, ‘3. MERSİN YAŞAR KEMAL SANAT GÜNLERİ’Nİ GERÇEKLEŞTİRDİ

‘3. MERSİN YAŞAR KEMAL SANAT GÜNLERİ’NE HER YAŞTAN MERSİNLİ İLGİ GÖSTERDİ, BÜYÜK ROMANCI YAŞAR KEMAL GENÇ KUŞAĞA ANLATILDI

Kültür Yayın: 26 Ekim 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 26.10.2024 09:52:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
89 okunma
Takip EtGoogle News

BÜYÜKŞEHİR, ‘3. MERSİN YAŞAR KEMAL SANAT GÜNLERİ’Nİ GERÇEKLEŞTİRDİ

‘3. MERSİN YAŞAR KEMAL SANAT GÜNLERİ’NE HER YAŞTAN MERSİNLİ İLGİ GÖSTERDİ, BÜYÜK ROMANCI YAŞAR KEMAL GENÇ KUŞAĞA ANLATILDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi; Mersin’e Değer Katanlar Kurulu, Yaşar Kemal Vakfı, Edebiyat Gönüllüleri ve Antik Sahaf Kitabevi iş birliğinde, ‘3. Mersin Yaşar Kemal Sanat Günleri’ paneli düzenledi. Yenişehir Belediyesi Nikah ve Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde konuşmacılar; şimdiye kadar kitapları pek çok dile çevrilen usta yazar Yaşar Kemal’in anılarından, yaşantısından ve notlarından yola çıkarak, Yaşar Kemal’i anlattılar.

Mersin Büyükşehir Belediyesi; Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesindeki Mersin’e Değer Katanlar Kurulu (MEDEKA), Yaşar Kemal Vakfı, Edebiyat Gönüllüleri ve Antik Sahaf Kitabevi iş birliğinde, ‘3. Mersin Yaşar Kemal Sanat Günleri’ paneli düzenledi. Yenişehir Belediyesi Nikah ve Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Mithat Delioğlu’nun üstlendiği panelde, Yazar Feridun Andaç ve Yazar Doç. Dr. Cihan Erdönmez konuşmacı olarak yer aldı.

Şimdiye kadar kitapları pek çok dile çevrilen ve sinemaya uyarlanan usta yazar Yaşar Kemal’in ‘Hüyükteki Nar Ağacı’ kitabının ele alındığı panelde konuşmacılar; Yaşar Kemal’in anılarından, yaşantısından ve notlarından yola çıkarak, Yaşar Kemal’i ve eserin ana fikrini oluşturan tarımda makineleşme ile birlikte doğanın yavaş yavaş yok edilme sürecini anlattılar. Çok sayıda vatandaş ve lise öğrencisinin ilgi gösterdiği etkinlik, soru cevap bölümü ile tamamlandı.

Delioğlu: “Kentimize değer katabilmek için paydaşlarımızla el birliği ile çalışıyoruz”

Mezitli Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni ve MEDEKA Kurulu Üyesi Mithat Delioğlu, Çukurova’yı destansı bir şekilde bütün dünya edebiyatına tanıtan ve eserleri neredeyse tüm dünya dillerine çevrilen Yaşar Kemal’i öğrencilere tanıtmak ve anlatmak için bu yola çıktıklarını ifade etti. Öğrencilerin Yaşar Kemal’in eserlerini okuduktan sonra kitap kapağı, deneme, kısa film ve çizgi roman gibi yollarla yorumlarını bu tarz çalışmalara döktüklerini söyleyen Delioğlu, “3. Mersin Yaşar Kemal Sanat Günleri etkinliğinin ilk ayağı bu paneldi. Şubat ayında tatil dönüşü öğrencilerimiz ‘Hüyükteki Nar Ağacı’ kitabını okuyacaklar ve ardından çalışmalarını sergileyecekler. Bu sene Yaşar Kemal Vakfı, Mersin Edebiyat Gönülleri, Antik Sahaf Kitabevi ve bu projede de çok büyük desteğini gördüğümüz Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. Öğrencilere sağladığı imkanlar ile bu çalışmalarımız hayat buluyor. Mersin’imize değer katabilmek için, bu sene 4 paydaşımızla el birliğiyle çaba harcıyoruz” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Erdönmez: “Gençler bu etkinliklerden çok şey alıyor ve hayatlarına uyguluyor”

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan Erdönmez ise, böyle etkinliklerin gençlerde okuma kültürünü pekiştireceğini söyleyerek, “2000’li yılların ikinci yarısından itibaren, çağımız dijital bir çağa dönüştü. Sesli kitap uygulamaları ve dijital dünya ile gençler, maalesef kitaplardan biraz koptu. Bu etkinliklerle; gençlerin tekrar kitapla buluşmalarını, okumanın önemli avantajlarını yakalamalarını ve motivasyon sağlamalarını amaçlıyoruz. Gerisini Yaşar Kemal yapıyor zaten ve bize ihtiyaç kalmıyor. Benim yaş grubumdakilerle 10 saat konuşmaktansa, bu yaş grubuna yarım saat konuşmayı tercih ediyorum. Çünkü gençler, kendilerine verileni hemen alıyorlar ve hayatlarına aktarıyorlar. Panel boyunca da çok dikkatliydiler ve güzel dinlediler. Bence de çok verimliydi. Harika geçti” diye konuştu.

Katılımcılar, panelin çok verimli geçtiğini ifade ettiler

Etkinliğe iştirak eden 11. sınıf öğrencisi Şeymasu Yılmaz, Yaşar Kemal’in sevdiği romancılardan biri olduğunu ve romanlarını okumaya başladıktan sonra O’nun büyüsüne kapıldığını kaydederek, “Kendisi; toplumun çok karışık ve umutsuz olduğu zamanlarda, tüm topluma umut ışığı oldu. Etkinliği çok beğendim. Onunla konuşmuş insanları dinlemek, benim için çok değerli. Maalesef Yaşar Kemal vefat ettiği için, benim asla tanışma gibi bir şansım olmayacak. O yüzden O’nun kendi ağzından hikayelerini dinlemiş olan insanların O’nu anlatışı, sanki Yaşar Kemalleymiş gibi hissettiriyor bana kendimi” dedi.

9. sınıf öğrencisi İrem Türkkaya ise, Yaşar Kemal’in örnek aldığı bir yazar olduğunu belirterek, “Bana okumayı sevdiren kişi. Ben okumaya O’nun kitapları ile başladım. Evde kendi kendime bir şeyler yazarken, hep Yaşar Kemal’den örnek aldım. Yaşar Kemal’in özelliklerinden ve okuyacağımız kitaplardan bahsettiler. Çok güzel bir panel oldu ve çok duygulandım” ifadelerini kullandı.

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.