BORSA YÖNETİM KURULU TOPLANTISINDA TARIMIN ÖNEMİNE VURGU YAPILDI

Başkan Teke, “Tarımın önemine vurgu yaparak “tarımda gücümüz azalıyor” dedi.

Gündem Yayın: 11 May 2025 - Sunday - Güncelleme: 11.05.2025 11:44:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
67 okunma
Takip EtGoogle News

BORSA YÖNETİM KURULU TOPLANTISINDA TARIMIN ÖNEMİNE VURGU YAPILDI

Başkan Teke, “Tarımın önemine vurgu yaparak “tarımda gücümüz azalıyor” dedi.

Başkan Yardımcısı Batmaz, “Tarım sigortasında özellikle küçük üreticiyi koruyacak, maliyet yükünü azaltacak yeni bir model geliştirmeli” dedi.

 Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin bölgedeki tarımsal verim ve kaliteyi çok ciddi şekilde etkilediğini söyledi.

 Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyeleri, Borsa Başkanı Teke başkanlığında yapılan haftalık toplantısında bölgesel gündemle ilgili istişarelerde bulundu.

 Tarımın önemine vurgu yapan ve “tarımda gücümüz azalıyor” diyen Başkan Mustafa Teke, son yıllarda tarımsal sulamanın artık nöbetleşe yapıldığını, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konusunda ise çok acil adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

 Borsa Başkanı Teke’nin çözüm önerileri arasında vahşi sulamanın tamamen kaldırılması, modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, ürün deseninin havzalardaki su durumu dikkate alınarak planlamasının yapılması, kapalı devre sulama sistemlerine geçiş ve su hasadı yatırımlarının kamu altyapı planlarına dâhil edilmesi gibi önemli maddeler yer aldı

 Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Süheyl Batmaz ise, son yıllardaki iklim değişikliğinin etkilerinin dünyanın her yerinde hissedildiğini dile getirdi.

 Hava koşullarına da vurgu yapan Batmaz “İklim değişikliğinin etkilerini bizzat tarlalarımız ve bahçelerimizde Türkiye’nin her bölgesinde yaşanan kuraklık, sel, don, hortum ve dolu gibi aşırı hava olayları her geçen yıl daha sık karşımıza çıkıyor. Geride bıraktığımız günlerde ülkemizin dört bir yanında ciddi don zararı oluştu. Ağaçlarımız en az iki yılını kaybetti” dedi.

 Ağır üretim maliyetleri altında ezilen üreticinin, yüksek sigorta primleri nedeniyle tarım sigortası yaptıramadığına dikkat çeken Kemal Süheyl Batmaz, “Bu nedenle afetler karşısında savunmasız kalıyorlar. Tarım sigortasını bir zorunluluk olarak görmeli ve özellikle küçük üreticiyi koruyacak, maliyet yükünü azaltacak yeni bir model geliştirmeliyiz. Üreticilerin zararlarının karşılanması için bakanlığın çalışmalara başlaması önemlidir. Ancak tarım sigortası sisteminin köklü şekilde gözden geçirilmesi ve üreticiyi motive eden çözümlerin uygulanması gerekmektedir” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.